Je beha is misschien wel het kledingstuk dat je als vrouw het meeste draagt. Je hebt ze in alle soorten, van sportbeha tot push-up beha, en natuurlijk in alle maten. Net zoals borsten zelf! Maar wist je dat we in ons leven zes keer van cupmaat wisselen? Wij verzamelden de opvallendste weetjes.
1. De meeste vrouwen wisselen in hun leven zes keer van cupmaat
Van een kleine cup A naar een grote B én twee maten extra tijdens de zwangerschap. Je bh-maat verandert vaak en veel. De gemiddelde cupmaat van vrouwen in Nederland is 75C. Dit was vijftien jaar geleden nog 75B. Vrouwen in Engeland hebben gemiddeld de grootste borsten. Meer dan de helft, 57 procent, heeft cup D of groter. Over de oorzaak van deze groei zijn de meningen verdeeld. Zo wordt er gezegd dat dit komt door het slikken van de anticonceptiepil of door het eten van voeding met hormonen. Anderen denken dat het komt omdat we steeds zwaarder worden. Dat laatste klinkt logisch; wie aankomt, zal merken dat ook (meestal) je borsten zwaarder worden.
2. Je kunt de borsten van je vader erven
Je genen bepalen de vorm en de grootte van je borsten. Maar dat zijn dus niet per se de genen van je moeder – je bent immers een mix van je moeder én je vader. Lichaamsbouw en ook de omvang van je borsten, kun je dus erven van je vaderskant.
3. Het dragen van een beha kan de borsten slapper maken
Één van de redenen dat vrouwen een beha dragen, is voor extra stevigheid voor de borsten. Maar helpt het ook echt? Uit een onderzoek van de Franse Universiteit van Besançon, blijkt dat je borsten geen baat hebben bij het dragen van een beha. Het zou ze zelfs slapper maken. Ook helpt het volgens het onderzoek niet om rugklachten te voorkomen. Waarom we het dan doen… misschien is het puur een gewoonte…
4.Hoera! De beha bestaat honderd jaar
De eerste beha, de Backless Brassière, bestaat sinds november 1914. En bestaat dus al meer dan honderd jaar. Het ontwerp van Mary Phelps Jacob lijkt veel op de beha die we nu kennen. Het had ook schouderbandjes en een ondersteunend stuk stof voor de borsten. Alleen is de beha tegenwoordig een stuk comfortabeler.
5. Rokende vrouwen hebben meer kans op hangborsten
De huid bevat veel collageen en elastine, stoffen die in de loop van de tijd afgebroken worden. Dit vernieuwingsproces gaat langzamer wanneer je ouder wordt, maar ook als je rookt. De chemicaliën in sigaretten breken namelijk elastine in het lichaam af. Kun je hangborsten voorkomen?
6. De grootte van je borsten en van je tepels hebben met elkaar te maken
Tepels en de grootte van de areola, de donkere cirkel rond de tepel, zijn erfelijk. Maar ook de grootte van de borsten, je gewicht, zwangerschap en je cyclus hebben hier invloed op.
7. Borstkanker: het amputeren van borsten vergroot de overlevingskans niet
Vrouwen met borstkanker hebben geen voordeel als ze hun borsten laten verwijderen. De overlevingskansen zijn even groot als bij borstsparende operaties, blijkt uit een Amerikaanse studie van de Stanford University. Terwijl veel mensen juist denken dat dit de overlevingskans vergroot. Borstkanker herkennen? Deze 12 symptomen wil je niet negeren.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.