Na een tweede en derde prik, heeft bijna iedereen deze winter een uitnodiging gehad voor nóg een prik: de boosterprik. De kans is groot dat je ‘m al hebt gekregen, maar in sommige gevallen heeft dat niet eens zin. Hoe dat zit? We delen vijf minder bekende feiten over de boosterprik.
Duizenden Nederlanders hebben de boosterprik al gekregen. Deze ‘oppepprik’ is bedoeld om ons immuunsysteem een extra boost te geven als bescherming tegen het coronavirus. Zeker met het oog op nieuwe virusvarianten. Voor velen is dit niets nieuws. Toch is niet alles even helder over deze prik. Tijd voor duidelijkheid! We delen vijf feiten over de boosterprik.
1. De boosterprik is niet hetzelfde als een derde prik
Feitelijk gezien is een boosterprik voor de meeste mensen de derde prik die ze krijgen. Toch is er een verschil tussen een ‘derde prik’ en een boosterprik. Met de ‘derde prik’ wordt namelijk de extra dosis bedoeld voor mensen met problemen met hun immuunsysteem. Voor hen bleken de twee basisvaccinaties namelijk niet voldoende. Van deze derde prik zijn er al meer dan 100.000 gezet. Daarnaast is er nog een andere groep: de mensen die corona hebben gehad. Zij hadden maar één basisvaccinatie nodig. Voor deze groep is de boosterprik dus pas de tweede prik.
2. De bijwerkingen zijn hetzelfde als bij eerdere prikken
Op social media doen wilde verhalen de ronde over bijwerkingen van de boosterprik. Die zouden erger zijn dan na de twee eerdere vaccinaties. Toch blijken de gemiddelde bijwerkingen niet anders dan anders. De bekendste zijn: pijn op de plek waar de prik is gezet, vermoeidheid en hoofdpijn. Sommige mensen geven aan zich zieker te voelen dan bij de vorige vaccins. Anderen geven aan nergens last van te hebben. Ieder immuunsysteem is anders, dus ieder mens kan anders op een prik reageren.
3. Voor sommige mensen is een booster extra belangrijk
Veel Nederlanders, vooral jongeren, vragen zich af of die boosterprik wel zo nodig is. Een terechte vraag, want als je twee vaccinaties hebt gehad, ben je nog wel beschermd. Toch geldt dat niet voor iedereen. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen bijvoorbeeld meer risico. Hoe beschermt je nog bent, hangt ook af van het vaccin waarmee je eerder geprikt bent. Zo blijken de vaccins van AstraZeneca en Janssen minder effectief dan Moderna en Pfizer. Toch is het volgens de overheid belangrijk om een boosterprik te halen. De boosterprik versterkt ten eerste de werking van de eerdere vaccins. Ook biedt het meer bescherming tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Deze worden steeds besmettelijker. Op dit moment geldt dat bijvoorbeeld voor de omikronvariant, die zich in een rap tempo verspreidt onder jongeren.
4. Je hebt minder kans op een verstoorde menstruatie
Bij bijwerkingscentrum Lareb kwamen de afgelopen maanden duizenden meldingen binnen van vrouwen die na een coronavaccinatie problemen kregen met hun menstruatie. Denk daarbij aan hevig bloedverlies of juist helemaal niet ongesteld worden. Deze klachten zijn gelukkig van korte duur en niet gevaarlijk. Gaat de boosterprik opnieuw voor menstruatieklachten zorgen? Experts denken van niet. Het lichaam zal niet meer zo heftig op de prik reageren, omdat het de reactie van de eerdere prikken al kent. De komende weken zal duidelijk worden of dat echt zo is.
5. Als je net corona hebt gehad, heeft een oppepprik geen zin
Heb je net of een paar weken geleden corona gehad? Dan ben je nog voldoende beschermd en heeft het halen van een boosterprik geen zin. Je hebt dan namelijk nog voldoende antistoffen in je lichaam. Tussen het moment dat je positief test op corona en de booster moeten minimaal drie maanden zetten. Eerst was dat zes maanden, maar vanwege de snelle verspreiding van nieuwe varianten is dat ingekort naar drie maanden. Ook als je onlangs nog gevaccineerd bent, moet je minimaal drie maanden wachten tot je het boostervaccin neemt.