Het verloop van je menstruatie kan je veel vertellen over je gezondheid. Andersom heeft de menstruatie zelf ook invloed op je algehele welzijn, zowel lichamelijk als mentaal. Niet verrassend dat de kleur van je menstruatiebloed je soms iets probeert te vertellen. Is bruin bloedverlies gezond? En wat betekent lichtroze bloed? Wij vertellen je meer.
Gedurende je menstruatie kan je verschillende kleuren menstruatiebloed hebben. De hoeveelheid bloedverlies kan variëren van hevig bloedverlies tot spotting. Handig, want dit vertelt je veel over je gezondheid. Dít wil je weten om erachter te komen wat er in je lichaam gebeurt.
Helderrood bloedverlies
Aan het begin van de menstruatiecyclus is het bloed vaak helderrood van kleur. Dit is meestal vers bloed dat snel uit het lichaam stroomt. Hoe dunner het bloed is, hoe feller van kleur het is en hoe sneller het uit je lichaam komt. Dit is heel normaal tijdens je menstruatie, vooral aan het begin van je menstruatie kun je deze kleur bloed ervaren.
Donkerrood of bruin menstruatiebloed
Naarmate je verder in je menstruatie zit kan het bloed wat donkerder gaan kleuren. Waar het eerste bloed felrood was en gelijk vanuit je baarmoeder je lichaam verliet, heeft dit bloed er iets langer over gedaan om je lichaam te verlaten. Tegen het einde van je menstruatie kan het bloed daarom zelfs donkerbruin kleuren. Dit is volkomen normaal. Je menstruatiebloed gezond opvangen? Dít wil je weten over ingrediënten in tampons en inlegkruisjes.
Zwart bloed
Dit klinkt misschien een beetje eng, maar ook zwart bloed is helemaal gezond. Je kunt aan het begin of aan het einde van je menstruatie zwart bloedverlies hebben. Dit is bloed dat tijdens je vorige menstruatie in je baarmoeder is achtergebleven. Door het mengen met het nieuwe bloed kan dit bloed mee naar buiten komen. Niks om je zorgen over te maken!
Lichtroze bloed
Heb je weleens lichtroze bloed gehad? In de meeste gevallen is dit menstruatiebloed gemengd met afscheiding. Door de vermenging ontstaat er een lichtere kleur. Heb je meestal weinig bloedverlies? Dan kan het bloed lichter zijn van kleur omdat het mengt met vaginale afscheiding. Volgens Medical News Today kan lichtroze bloed ook een teken zijn van een laag oestrogeengehalte. Oestrogeen helpt bij het produceren van baarmoederslijmvlies. Een tekort aan oestrogeen kan ervoor zorgen dat dit baarmoederslijmvlies afbreekt en gemengd met afscheiding leidt dit tot lichtroze spotting.
Geel of oranje bloed
Tot nu toe niet zo veel om je zorgen over te maken. Wel moeten de alarmbellen gaan rinkelen als je bloed geel of oranje kleurt. Dit hoeft niet per se iets te betekenen. Bloed kan oranje kleuren doordat het gemengd wordt met afscheiding. Maar het kan ook wijzen op een vaginale infectie of een SOA. Maak even een afspraak bij de huisarts of gynaecoloog om te checken waar deze kleur bloedverlies vandaan komt.
Grijs bloedverlies
Kleurt je menstruatiebloed grijs? Ook dit kan een teken zijn van een vaginale infectie of een SOA. Maar ook kan grijs bloed wijzen op een miskraam. In het geval van een miskraam is dit vaak een grijsachtig weefsel. Heb je grijs bloedverlies of vermoed je dat er iets niet klopt? Vertrouw op je gevoel en neem contact op met een medische deskundige om te controleren wat er aan de hand is.
Ook interessant
Niet alleen je menstruatie zegt veel over je gezondheid, ook je ovulatie. Hoe herken je je eisprong? En hoe weet je of je eisprong gezond is? In dit artikel lees je er alles over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels