In de aanloop naar de feestdagen vullen we ons hus met lichtjes, lekker eten en kerstdecoratie. In deze sfeervolle periode wil je het aan niets laten ontbreken. Snappen we! Maar wat als we je vertellen dat je je huis ook kunt vullen met duurzame kerstdecoratie? Zónder nieuwe ornamenten, mét gedroogde sinaasappelschijfjes.
Natuurlijke decoratie in de boom óf je cocktails of kerstdiner opleuken. Sinaasappelschijfjes geven een heleboel sfeer aan de kerst. Verzamel de volgende spullen: een flinke lading sinaasappelen, een scherp mes, een rol bakpapier en een mooi lint of een stuk touw.
Aan de slag
Stap 1: Verwarm de oven voor op ongeveer 90 graden Celsius. Dit zorgt voor een langzaam droogproces, waardoor de sinaasappelschijfjes hun geur behouden.
Stap 2: Snijd de sinaasappels in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Zorg ervoor dat de plakjes gelijkmatig zijn gesneden voor een gelijkmatige droging.
Stap 3: Haal eventuele zaden uit de schijfjes.
Stap 4: Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de sinaasappelschijfjes erop. Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen, zodat ze gelijkmatig kunnen drogen.
Stap 5: Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de sinaasappelschijfjes langzaam drogen. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de dikte van de plakjes.
Stap 6: Controleer regelmatig de schijfjes om te voorkomen dat ze verbranden. Draai de schijfjes af en toe om ze gelijkmatig te laten drogen.
Stap 7: Tover de schijfjes om tot kerstdecoratie. Haal een mooi lint of een stukje touw door de schijfjes en knoop deze vervolgens in de kerstboom. Ook kun je de schijfjes natuurlijk gebruiken als decoratie van je kerstdiner.
Het fijne aan gedroogde sinaasappelschijfjes? Bewaar je ze op een droge plek, dan kun je ze volgend jaar zo weer gebruiken! Tip: bewaar de schijfjes in een papieren zak.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.