Eén op de drie mensen heeft een te hoge bloeddruk. Niet zonder risico, want het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Ondanks dat het veel voorkomt, zijn er toch veel fabels en feiten in de omloop. Is een hoge bloeddruk echt erfelijk? En is zoete drop ook slecht voor je bloeddruk? Gezondnu zocht het voor je uit.
1. Hoe hoger de bloeddruk, hoe gevaarlijker
Feit. Hoe hoger je bloeddruk is, hoe harder de alarmbellen moeten rinkelen. Dit hoeft niet te betekenen dat je meteen medicijnen moet slikken. Leefstijlaanpassingen kunnen je bloeddruk helpen verlagen. Denk aan: meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, minder zout gebruiken en gezond eten. Als je bloeddruk te hoog blijft, is het slikken van medicijnen en regelmatige controle wel nodig.
2. Het heeft geen duidelijke klachten
Feit. Een hoge bloeddruk geeft meestal geen duidelijke klachten, hierdoor komen veel mensen er pas laat achter. Hoofdpijn, je moe voelen en een opgejaagd gevoel, kunnen wel vage aanwijzingen voor een hoge bloeddruk zijn.
3. Het is een ziekte
Fabel. Het is geen ziekte, maar wel een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.
4. Ook zoete drop is slecht voor je bloeddruk
Feit. Dat drop slecht is voor je bloeddruk, komt door de stof glycyrrhizinezuur. Deze stof vind je niet alleen in zoute drop, maar ook in zoethoutthee, hoestdrankjes en zoete drop.
5. De overgang en een hoge bloeddruk worden wel eens met elkaar verward
Feit. Als een vrouw rond de vijftig last heeft van hoofdpijn, duizeligheid, opvliegers en een hoge bloeddruk, wordt er meteen aan de overgang gedacht. Een torenhoge bloeddruk gaat soms schuil achter precies dezelfde klachten. Gelukkig verdwijnen die ook weer als de bloeddruk daalt.
6. In ziekenhuizen hebben veel mensen een hogere bloeddruk
Feit. Het klinkt als een fabel, maar dat is het niet. Met een arts of verpleegkundige in de buurt, hebben veel mensen een hogere bloeddruk dan normaal. Dit wordt ook wel het ‘witte-jassen-effect’ genoemd. De bloeddruk kan dan wel twintig procent hoger zijn dan normaal.
7. Het is niet erfelijk
Fabel. Als een hoge bloeddruk in de familie voorkomt, is de kans groter dat je dit ook ontwikkelt. Ook in dit geval heeft het aanpassen van je leefstijl meestal effect.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.