Eén op de vijf Nederlanders slikt dagelijks een paracetamol. Maar de bijsluiter? Die gooien we weg zonder er een blik op te werpen. Hierdoor nemen we deze pijnstiller op verkeerde momenten, slikken we hem te veel of raken verslaafd. Ken deze feiten en maak voortaan bewust de keuze om wel of geen paracetamol te slikken.
1. Paracetamol werkt pijnstillend, maar niet ontstekingsremmend
Paracetamol is een lichte, relatief veilige pijnstiller die pijnstillend en koortsverlagend werkt, maar niet ontstekingsremmend. Bij sommige klachten zal een andere (zwaardere) pijnstiller dus beter kunnen werken. De huisarts of drogist kan je adviseren welke pijnstilling bij jouw klacht en situatie geschikt is. Paracetamol wordt over het algemeen gebruikt bij rugpijn, hoofdpijn, kiespijn en nek- of schouderpijn.
2. Paracetamol is géén snoep
Pijnstillers doen wat ze moeten doen: pijn bestrijden. Maar helaas kunnen ze ook vervelende klachten geven en bij langdurig gebruik of een te hoge dosering schadelijk zijn. Ja, ook paracetamol. Zie het dus vooral niet als een snoepje en slik het niet te pas en te onpas. Zo gebruiken sommigen deze pijnstiller wanneer ze niet kunnen slapen, te diep in het glaasje hebben gekeken of een stuk gaan hardlopen.
Hoewel paracetamol relatief veilig is, is hij niet bewezen werkzaam in dit soort situaties. Kun je niet slapen? Pak stress of piekergedachten aan. Heb je een hardloopwedstrijd? Pijn is een natuurlijk signaal; onderdrukken geeft alleen maar klachten op de lange termijn. Gebruik je dit pilletje als antikatermiddel? Voorkom eerder de kater of neem die voor lief: je hebt immers zelf de keuze gemaakt om (te) veel te drinken.
3. Neem maximaal 6 tabletten per etmaal
Tachtig procent van de Nederlanders denkt genoeg te weten over pijnstillers, maar de helft weet niet hoeveel je er dagelijks mag innemen. Het gevaar van overdosering ligt dan op de loer. Van paracetamol mag je maximaal zes tabletten van 500 milligram per etmaal slikken. Tussen de innamen moet minimaal vier uur zitten.
4. Je kunt allergisch zijn voor paracetamol
Lees altijd de bijsluiter; daar staat in wanneer je extra voorzichtig moet zijn met paracetamol. Zo kun je allergisch zijn voor één van de stoffen in deze pijnstiller. Bijvoorbeeld bij chronische ondervoeding, lever- of nierfunctiestoornissen of astma is het verstandig om met de huisarts te overleggen. Dat geldt ook als je andere geneesmiddelen gebruikt, zoals antidepressiva en slaapmiddelen.
5. Zo’n 300 duizend Nederlanders zijn verslaafd aan pijnstillers
Gebruik je paracetamol regelmatig? Of gebruik je ‘m 14 dagen achterelkaar en blijven de klachten aanhouden? Ga dan naar de huisarts. In sommige gevallen blijven de klachten juist door het slikken van pijnstillers. Zo’n 300 duizend Nederlanders zijn verslaafd aan pijnstillers; de twee meest verslavende stoffen in pijnstillers zijn codeïne en coffeïne. Het meest bekend is medicijnafhankelijke hoofdpijn, die ontstaat bij mensen die dagelijks pijnstilling slikken tegen hoofdpijn.
6. Emoties kunnen pijn verminderen
Denk maar aan een kind die minder pijn voelt na een kusje van mama of papa op een geschaafde knie. Emoties kunnen een magische werking hebben op pijn. Probeer dus positief te denken en te ontspannen. Grappig: alleen al door te kijken naar een paracetamol, kan de pijn afnemen blijkt uit onderzoek. Datzelfde geldt voor afleiding en ontspanning.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.