Kikkererwten, ook wel bekend als chickpeas, zijn meer dan alleen de basis voor hummus. Deze veelzijdige peulvruchten zijn supersterren als het gaat om voeding en smaak. Je geeft je gezondheid, maar ook je gerecht een boost. Kikkererwten verdienen absoluut een plekje in je voedingspatroon en wij vertellen waarom.
1. Boordevol vezels
Kikkererwten hebben een gigantisch vezelgehalte, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering en het behoud van een gezond gewicht. Door het eten van kikkererwten kun je je verzadigd voelen, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
2. Verrukkelijke vleesvervanger
Vaker een vegetarische maaltijd op tafel zetten? Dan is een lekkere snack, gemaakt van kikkererwten een ideale vleesvervanger. Falafel bevat bijvoorbeeld net zoveel eiwitten als een hamburger gemaakt van rundvlees. Kikkererwten zijn rijk aan eiwit, vezels en andere voedingsstoffen en zijn daarom een perfecte keuze voor vegetariërs en veganisten.
3. Duurzamer dan vlees
Kikkererwten zijn niet alleen lekkere vervangers voor vlees, het is ook nog eens een stuk duurzamer, meldt het Voedingscentrum. Peulvruchten hebben vergeleken met granen minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Ook heeft het maar weinig eisen aan de grondsoort. Ze kunnen groeien op droge en schrale bodemsoorten en trekken stikstofbindende bacteriën aan. Deze bacteriën kunnen stikstof uit de lucht binden, dat de plant vervolgens kan gebruiken om te groeien. Natuurlijke bemesting dus.
4. Multifunctioneel in de keuken
Of je ze nu roostert voor een knapperige snack (hallo gezonde borrelnoot), pureert tot een romige hummus, toevoegt aan salades, stoofschotels of curry’s, de mogelijkheden zijn eindeloos. De neutrale smaak van de kleine krachtpatsers maakt ze perfect voor het combineren met verschillende kruiden en specerijen, waardoor je keer op keer nieuwe en heerlijke gerechten kunt creëren.
5. Kikkererwtensap als eiwitvervanger
Multifunctioneel dus, maar dat is nog niet alles. Het sap van de kikkererwten is namelijk een ideaal alternatief voor dierlijke producten. Maak kennis met aquafaba: dé vegan eiwitvervanger, gemaakt van – juist – kikkererwtensap! Aquafaba is het sap dat overblijft na het koken van peulvruchten, in blik of in de pan, en is rijk aan eiwitten. Het overgebleven sap kun je luchtig kloppen, wat het een plantaardige vervanger voor eiwit van ei maakt. Net als ei-eiwit smaakt aquafaba vrij neutraal en neemt het goed andere smaken van bijvoorbeeld suiker of cacao aan. Het perfecte ingrediënt voor vegan meringuetorens, pannenkoeken en andere baksels!
Niet alleen kikkererwten zitten boordevol geheimen, ook chiazaad, aubergines, bananen en peren zijn interessanter dan je in eerste instantie denkt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.