Koffie zonder cake en verjaardag zonder taart? Nee hoor! Deze zoete lekkernijen hoef je echt niet aan je neus voorbij te laten gaan, mits je ze zelf bakt. Maar met welk soort meel kun je het beste bakken? En is honing een goede vervanging voor suiker? Diëtist Sara van Grootel geeft drie handige tips.
1. Kies bewust je meel
Diëtist Sara van Grootel: “Gebruik volkorenmeel of (gemalen) havermout, dit heeft veel vezels, vult langer en zorgt voor een langzamere stijging van je bloedsuiker dan (tarwe)meel. Amandelmeel bevat weinig koolhydraten en is daarom ook een prima vervanger, het bevat wel veel calorieën. Je kunt het heel eenvoudig zelf maken door ongezoute amandelen te malen, dit is een stuk goedkoper dan amandelmeel uit de winkel. Sojameel kun je ook als variatie gebruiken.”
2. Bak met producten die van nature zoeter zijn
“Ik zou liever geen honing of alternatieve suikersoorten gebruiken, omdat deze de bloedglucose verhogen. Bak liever met producten die van nature wat zoeter zijn, zoals banaan, rozijnen of gedroogd fruit. Deze ingrediënten bevatten allemaal vezels en kalium, dat is positief voor je bloedglucose en bloeddruk. En in smaakmakers als kaneel en vanille-extract zitten geen calorieën of koolhydraten. Als je bakt met amandelmeel heb je waarschijnlijk ook minder smaakmakers nodig, omdat dit zoeter is dan tarwemeel.”
3. Maak kleinere porties
“Als je muffins, koekjes of cake maakt, vries dan een deel in. Zo kom je minder in de verleiding om er te veel van te eten. Of gebruik kleinere vormpjes, bijvoorbeeld minimuffinvormpjes of een minicakevorm. Dan maak je automatisch minder en is er ook minder te snoepen. Geniet er dan wel extra van!”
Een gezond suikervrij bananenbrood
Heb je zin om te bakken? Dit recept brengt de tips meteen in de praktijk. Je bakt met een mix van amandelmeel en havermoutmeel, gebruikt producten die van nature zoeter zijn (banaan en dadels!) en vriest gewoon een paar plakjes in.
- 3 (rijpe) bananen;
- 50 gram ontpitte dadels;
- 3 eieren;
- 100 gram amandelmeel;
- 50 gram havermout;
- 1 ½ theelepel bakpoeder;
- handje ongebrande noten, bijvoorbeeld walnoten, amandelen of hazelnoten.
Verwarm je oven voor op 175 graden. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer. Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met de bananenpuree. Voeg amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door. Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar. Laat de cake afkoelen op een rooster.
(bron recept: ilovehealth.nl)
Suikervrije carrot cake muffins
Lekker als ontbijt of als tussendoortje. Deze carrot cake muffins zijn zo klaar! Voor acht muffins heb je nodig:
- 100 gram geraspte wortel
- 1 banaan
- 2 eieren
- 3 eetlepels havervlokken
- 1 eetlepel boekweitvlokken
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel koek- & speculaaskruiden
- 5 eetlepels havermeel
- 2 eetlepels amandelmelk
- 2 eetlepels rozijnen
- 40 walnoten gehakt
Verwarm de oven op 170 graden. Prak de banaan of doe hem in de keukenmachine. Prak of pureer tot het bananenmoes is. Doe geleidelijk alle ingrediënten bij elkaar en meng tot het een geheel is. Doe de gehakte walnoten er aan het eind bij. Verdeel het mengsel over cupcake vormpjes en zet het voor ongeveer 25 minuten in de oven.
(bron recept: yivatmozes.nl)