Als we willen weten of iets gezond is, gaan we al snel naar Dr. Google. Best handig voor algemene adviezen, maar hoe weet je of die ook gezond zijn voor jou? Een microbioomtest zou je aan gepersonaliseerde voedingstips helpen. Hoe gaat zo’n test in zijn werk?
Wel eieren, geen eieren, wel brood of geen brood .. Misschien maakt gepersonaliseerde voeding wel een einde aan deze voedselverwarring. Het wordt dan namelijk makkelijker om gezonde keuzes te maken, omdat je weet wat voor jou wel én niet werkt. Om te personaliseren heb je kennis nodig over je eigen gezondheid en de effecten van voeding op je gezondheid. Daar zijn tegenwoordig allerlei manieren voor en een daarvan is de microbioomtest. Voor het februarinummer sprak ik drie deskundigen over deze tests, onder andere over het nut van dit soort testen. Het maakte mij nieuwsgierig en ik besloot om zelf zo’n darmonderzoek uit te laten voeren om erachter te komen hoe het in zijn werk gaat en wat er allemaal uitkomt.
Waslijst aan resultaten
En dus stond ik daar, in de wc, met een klein lepeltje in mijn handen, te staren naar mijn poep. Een schepje ontlasting en een paar ingevulde vragenlijsten zouden mijn hele microbioom in kaart brengen. En ja hoor, zo’n zes weken nadat ik mijn ontlasting per post opstuurde, ontvang ik de uitslagen in een app. Het darmrapport geeft inzicht in de bacteriën en schimmels die daar leven en in hoeverre het in balans is. Van ontstekingswaarden tot je hormonale balans en hoe divers je microbioom is. Ik zie een waslijst aan ingrediënten die ik wel en niet mag eten, lees over virussen in mijn microbioom, een zeer slechte score voor mijn ‘metabolic fitness’ en een goede diversiteit van mijn microbioom.
Het begint mij een beetje te duizelen; hoe pas ik de scores van deze microbioomtest toe in mijn dagelijks leven? Gelukkig mag ik contact opnemen met orthomoleculair therapeut Rick van den Tempel. Hij is één van de deskundigen die ik ook sprak voor het artikel dat ik voor het magazine schreef. Tijdens dat gesprek liet hij al weten dat het bijna onmogelijk is om zonder deskundige een darmonderzoek te interpreteren. Na het doen van de test snap ik volkomen dat er een deskundig oog voor nodig is om van deze brij aan gegevens kaas te maken.
Rapportcijfer: 5,5
Samen nemen we al mijn scores van het darmonderzoek door en vertelt Van den Tempel vanuit zijn deskundige achtergrond hoe ik de scores kan interpreteren én integreren in mijn dagelijks leven. Mijn algehele microbioom scoort 55 punten. Een 5,5. Vroeger was ik daar niet blij mee geweest, maar voor een microbioom is dat gemiddeld tot iets boven gemiddeld. Wat niet betekent dat er geen werk aan de winkel is. Mijn laagste score is mijn ‘metabolic fitness’. Die krijgt een 2,2. “Deze score zegt iets over je hormonale balans. Bij vrouwen is die sowieso lager dan bij mannen, omdat ze gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen.” Van den Tempel tipt mij om tijdens mijn menstruatie complexe koolhydraten in mijn winkelmandje te gooien. In het begin van mijn cyclus kan ik juist baat hebben bij gezonde vetten in combinatie met vitamine C. De lage score verbaast me overigens niet, want als ik ergens op reageer, dan zijn het wel hormoonschommelingen.
De uitleg en adviezen die Van den Tempel geeft, zijn een stuk praktischer en toegankelijker dan die van de app. Het duizelige gevoel maakt plaats voor aha-momentjes en de puzzelstukjes vallen langzaam op zijn plaats. Hij tipt me wat een goed ontbijt is voor de komende tijd – bijvoorbeeld overnight oats met lijnzaad – en vertelt dat ik dagelijks onder andere kiemen, saliethee, bananen en hazelnoten mag eten. Groene groenten en paprika lijken op basis van mijn scores juist niet zo gezond voor mij. Ook kan ik beter koemelk drinken dan geiten- of schapenmelk. Ook fijn aan het inschakelen van een deskundige: die kijkt verder dan de scores. Zo stelt Van den Tempel mij nog allerlei vragen, zodat hij gerichter advies kan geven en ook weet welke scores er mogelijk meer toe doen dan andere.
Verrassende uitslag
Eentje waar ik even aan moet wennen, is dat uit de microbioomtest komt dat ik volkorenproducten niet zo goed kan verteren. Dat vraagt even om een andere mindset, want ik dacht altijd: volkoren is gezond. “Je hebt een snelle spijsvertering, maar dat is iets anders dan goed verteren. Uit jouw darmonderzoek blijkt dat je beter kunt afwisselen tussen bijvoorbeeld witte pasta en de volkoren variant. Of ga voor een lichter zuurdesembrood. De vezels kun je goed tot je krijgen door voor groenten als zoete aardappel, venkel en bleekselderij te kiezen.”
De komende 90 tot 120 dagen ga ik de gepersonaliseerde voedingsadviezen integreren. Ook daar zal ik een artikel over schrijven en via sociale media mijn ervaringen delen. Of ik er echt gezonder van word, hoe serieus je een microbioomtest kunt nemen en welke soorten er zijn, daarover sprak ik met drie deskundigen, onder wie Van den Tempel. In het februarinummer van gezondNU lees je de opinie van deze verschillende deskundigen.