Ziek zijn komt nooit uit. En uitzieken? Geen tijd voor.. Hoe help je je lichaam op een goede manier herstellen van griep? Huisarts Wim Roukema geeft vier gouden regels van het herstelproces.
1. Geef je lichaam de tijd bij griep
Huisarts Wim Roukema: “Ben je ziek, accepteer dat dan. Ervaar je lichamelijk ongemak als storend en vertragend, dan kan dat juist heel belemmerend werken. Ga niet te snel weer aan het werk, want dan raakt het lijf overbelast en zal het genezingsproces trager gaan. Bovendien zijn er verschillende tempo’s waarin mensen herstellen. Je uitgangssituatie voordat je ziek wordt, bepaalt mede hoe snel het herstel zal gaan. Ben je overbelast en half overspannen, dan duurt een verkoudheid of griep meestal langer dan wanneer je in een redelijk goede balans bent.”
2. Voed je lichaam met gezond eten
“Zorg voor een gezond voedingspatroon met voldoende groente en fruit en met zo min mogelijk alcohol en suiker. Zorg ook dat je voldoende drinkt, minstens anderhalve liter per dag.” We schreven eerder dit artikel over wat je kunt eten voor een goede weerstand om de kans op griep te verkleinen.
3. Zorg voor een prettige omgeving
“Ziek zijn in een prettige omgeving geeft je immuunsysteem een oppepper. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een fijn sociaal netwerk verkeren, een betere afweer hebben en langer leven. Ze zijn minder kwetsbaar dan mensen die eenzaam zijn.”
4. Griep? Doe aan zelfonderzoek
“Ziekte kan een signaal zijn dat zaken in je leven niet in balans zijn. Het is goed om daar aandacht aan te schenken. Neem je manier van leven onder de loep, stel jezelf vragen. Is er iets waardoor ik griep heb gekregen, ik maar zo snotterig blijf of zo weinig energie heb? In hoeverre overbelast ik mezelf? Verlang ik van mezelf dat zaken nú moeten gebeuren? Vind ik dat ík die dingen allemaal moet doen of kan iemand anders het ook doen? Wellicht zelfs op een ander moment?
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.