Je hebt net nieuwe plantjes gepoot, kip klaargemaakt in de keuken of het toilet bezocht. Wat moet je daarna altijd doen? Juist: handen wassen. Maar hoe klein de moeite ook is, driekwart van de Nederlanders wast zijn handen te weinig of te kort. Microbioloog Rijkelt Beumer vertelt wat je moet weten over handhygiëne.
Allereerst: heb je vieze handen, was ze dan. Op onze handen zitten volgens Beumer miljoenen bacteriën. En dat is maar goed ook, want ze beschermen de huid. Maar van de bacteriën die er niet horen, kun je ziek worden. “Bij alles wat je aanraakt breng je bacteriën over. Maar als je in de tuin hebt gewerkt, rauw voedsel bereidt of naar het toilet bent geweest, zeker na een grote boodschap, is handen wassen extra belangrijk. Die bacteriën kunnen schadelijk zijn. ”
Was je handen na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd
Handen wassen dus. En minstens twintig seconden. Kort? Nee hoor, in werkelijkheid wassen mensen hun handen nog geen vijf seconden. Uit het Nationaal Toilet Onderzoek kwam naar voren dat ruim de helft van de mannen zijn handen hooguit drie keer per dag wast. Twaalf procent wast zijn handen zelfs helemaal niet. Vrouwen wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag. Volgens de internationale standaard moeten de handen in ieder geval na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd gewassen worden.
Toiletpapier gebruikt? Alsnog handen wassen
Ziekteverwekkers komen op rauw voedsel voor, maar met name in onze ontlasting. Daar kun je zelf ziek van worden of anderen mee besmetten. “Het heeft geen enkele zin om te denken dat je je handen schoon kunt houden door je toiletpapier op een bepaalde manier te gebruiken. Toiletpapier wordt vochtig en daardoor zitten er alweer snel bacteriën op je vingers. Als je je handen dan niet wast, smeer je dit uit op deurklinken en kranen. Op plekken waar veel mensen komen loop je de grootste kans op besmetting.”
Miljoenen bacteriën
Ook door iemand een hand te geven, briefgeld aan te pakken of te typen op een toetsenbord kom je in contact met miljoenen bacteriën. Moeten we dan niets meer aanraken? Onzin, stelt Beumer. “Ten eerste ontkom je er niet aan. Bovendien word je in de meeste gevallen pas ziek als je bijvoorbeeld poepbacteriën op je vingers hebt en deze in je mond stopt of als je een open wond hebt. Heb je vieze handen, was ze dan ook. Als je rauw vlees bereidt is het een aanrader om eerste de groente klaar te maken, daarna het vlees en dan je handen te wassen. Anders blijf je bezig.”
Wassen met zeep
Om goed je handen te kunnen wassen heb je volgens Beumer twee dingen nodig: stromend warm water en gewone zeep. Heb je dit niet? Met koud water wassen is altijd nog beter dan een wasbeurt overslaan. “Zeep lost het vet op en door stromend water te gebruiken was je de bacteriën letterlijk van je af. Desinfecterende zeep is zonde van je geld. Dit werkt pas als je je handen lang genoeg wast en dit doen mensen niet.” Een nog grotere miskoop is volgens Beumer antibacteriële handgel. “Dit was een paar jaar geleden heel populair. Als je een antibacteriële vloeistof op je handen smeert zitten die bacteriën nog steeds op je handen. Je hebt dan dus nog steeds vieze handen als je ze van te voren niet gewassen hebt.’’
Was jij je handen goed genoeg? Schone handen krijg je zo:
1. Was je handen onder stromend water
2. Gebruik hierbij (vloeibare) zeep
3. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels
4. Spoel je handen goed af
5. Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. Klaar!
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.