We komen bijna om in plastic. Per jaar komt er namelijk 4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Een grote aanslag op het milieu, want het vergaat amper en niet al het plastic kan worden gerecycled. En zelfs als plastic hergebruikt wordt, kost het veel moeite. De oplossing? Bewuster met plastic omgaan. Wij geven je zeven tips voor minder plastic in huis waarmee je direct kunt beginnen.
De bewaarbakjes in de koelkast, schoolbekers en zelfs het zeil op vloer bevat plastic. Bovendien is niet al het plastic zichtbaar: in kleding, shampoo en kassabonnetjes zit ook plastic. Plasticdeeltjes komen via het doucheputje in de zee terecht en vervuilen daarmee de oceaan. Wetenschappelijke studies laten zien dat plastic de hormoonbalans van het menselijk lichaam aantast. Hoe kun je het plastic om je heen beperken?
1. Geen boterhamzakjes
Je eigen tas meenemen naar de winkel is vanzelfsprekend, maar ook die kleine plastic zakjes die je pakt bij de versafdeling vervuilen het milieu. Gebruik dus geen boterhamzakjes, neem een roestvrijstalen lunchtrommel mee naar het werk of koop een herbruikbaar boterhamzakje van katoen. En kijk bij elk plastic voorwerp dat je wilt aanschaffen of er ook een alternatief zonder plastic bestaat.
2. Servies van aardewerk en glas
Veel kinderen eten elke dag van hun vrolijke Bob de Bouwer-bord en gaan met een Hello Kitty-beker naar school. Maar veel van deze bekers en borden zijn gemaakt van melamine. De Taiwanese consumentenbond raadt het opwarmen van voedsel op melamineborden en dranken in melaminebekers af. Door hoge temperaturen kan melamine uit het servies in het eten lekken (migreren).
Ook in zure dranken, zoals sinaasappelsap, kan melamine lekken, maar wel in kleinere hoeveelheden. Vergiftiging met melamine kan leiden tot nieraandoeningen, zoals nierstenen en nierfalen. Kies daarom voor servies van aardewerk en glas. Voor kinderen zijn borden, bekers, broodtrommels en bidons van roestvrij staal een veilig (en onbreekbaar!) alternatief.
3. Bidon van roestvrij staal
De meeste plastic water- en limonadeflesjes worden gemaakt van polyethyleentereftalaat. Deze zijn prima voor eenmalig gebruik. Bij beschadiging kunnen de flesjes echter de weekmaker DEHP lekken, die mogelijk kankerverwekkend en hormoonverstorend is. Een bidon van roestvrij staal kan zo de vaatwasser in en gaat jarenlang mee.
4. Beauty zonder microbeads
Op de website van de noordzee vind je overzichten van producten met én zonder plastic als ingrediënt. Of kijk op de ingrediëntenlijst van je product. Dit zijn plastics: polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA) en nylon-12. Leg ook een blok zeep bij de kraan (en in je douche!) in plaats van een pompje.
5. Vermijd goedkoop speelgoed dat geparfumeerd is of chemisch ruikt
In veel speelgoed zitten nog steeds kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen. Vooral chemische weekmakers (ftalaten) komen voor. De meest schadelijke weekmakers zijn DEHP, DBP en BBP. Die zijn inmiddels verboden in speelgoed voor alle leeftijden.
Goedkoop speelgoed bevat over het algemeen meer gevaarlijke chemicaliën. Koop speelgoed dat ‘PVC-vrij’ of ‘ftalaatvrij’ is. Zoek naar mooi speelgoed van hout, wol en gerecycled (veilig) plastic via (online) ‘groene’ speelgoedwinkels. Met een beetje speuren op internet vind je deze speelgoedwinkels met uitgebreide informatie over de materialen waar hun speelgoed van gemaakt is.
6. Kijk naar eco-kleding
Op veel kleding staan prints met plastic. Vooral op kinderkleding en kinderpyjama’s barst het van deze plaatjes van plastics. Wanneer er geen direct huidcontact is, zoals bij een pvc-print op een kinderpyjama, wordt aangenomen dat er geen gezondheidsrisico is. Trek kleding aan met een keurmerk, zoals het GOTS-keurmerk (Global Organic Textile Standard) en Oeko-Tex.
7. Ga naar een verpakingsvrije supermarkt
Wanneer je naar de markt gaat, kun je makkelijk je eigen jampot of herbruikbare tas meenemen. Maar nu is er ook op meerdere plekken in Nederland een verpakkingsvrije supermarkt. In deze winkels kun je je van thuis meegenomen flessen en potten vullen of het daar eenmalig kopen. Ideaal, want minder verpakking is minder vervuiling. In Groningen vind je de duurzame supermarkt Opgeweckt Noord en in Utrecht Bag & Buy.
Meer lezen? Onze blogger Emily-Jane Lowe probeert met zo min mogelijk afval te leven, met succes. Lees hier hoe ze verpakkingsvrij winkelt.