Van sexting tot de oproep ‘Zou u haar doen?’ Seksualiteit heeft er sinds internet en social media een nieuwe dimensie bij. Dat maakt seks gecompliceerder. Terwijl het als volwassene soms ineens niet meer lukt … (geen zin!). We leggen seksuoloog Ingeborg Timmerman en opvoedkundige Marina van der Wal vier belangrijke sekstopics voor.
Is de rol van social media op seks groot?
Ja. Social media geeft aan seksualiteit een ongrijpbare, extra dimensie. Sexting, het online verspreiden van naaktfoto’s van jonge meisjes van nog geen vijftien jaar, die deze beelden in goed vertrouwen naar hun ‘vriendjes’, leidt soms zelfs tot zelfmoord. Vrouwen die er openlijk over klagen, worden online betiteld als lelijk en als zeur – en dat zijn dan nog de meest vriendelijke kwalificaties die je online leest. Compassie en respect zijn ver te zoeken.
Marina: “Het grote verschil is natuurlijk dat dit soort taal in de jaren negentig alleen op de wc-deuren van het meisjes- en jongenstoilet geschreven stond. Aan het eind van het schooljaar ging de conciërge er met een pot verf overheen en klaar. Dankzij social media ben je voor altijd gebrandmerkt. De wereld wordt groter en grenzelozer.”
“Onderzoek laat zien dat de moeder bepalend is voor het seksistisch gedrag van zoonlief. Als jij toestaat dat er kleinerend over je gesproken wordt, als jouw mannen het altijd over ‘vrouwtjes’ of ‘mokkels’ hebben en je niet voor vol aanzien, dan is de kans groot dat jouw zoon straks allesbehalve respectvol met vrouwen omspringt. Dus moeders, laat niet met je sollen!”
Geen zin … dat kan toch? Laat vrouwen lekker geen zin hebben
Ingeborg: “Nou ja, wat zonde! We vinden het allemaal heel normaal dat we tijdens de puberteit seksuele gevoelens ontwikkelen. Die drive hebben we van nature. Waarom vinden we het dan normaal dat je op een zeker punt de zin in seks verliest? We zien seks te vaak als een losstaand onderdeel van het leven, terwijl het juist zo onlosmakelijk verbonden is met wie we zijn en wat we nodig hebben. Als ineens de zin in seks verdwijnt, is dat niet zomaar iets. Dat zegt iets over jou!”
“Natuurlijk hebben we allemaal fases dat je denkt: laat maar zitten. Je bent moe, ziek, hebt kleine kinderen. Maar na verloop van tijd moet die lust toch weer terugkomen. Als dat niet gebeurt, moet je het er niet bij laten zitten. Gebrek aan zin kan allerlei redenen hebben. Soms iets groots, zoals seksueel misbruik, maar er zijn ook vrouwen die niet zo’n geschiedenis meedragen en in een liefdevolle relatie zitten, maar toch ergens in het leven iets van zichzelf zijn kwijtgeraakt. Ze weten niet meer precies wie ze zijn, waar ze blij van worden, wat ze nodig hebben. Eigenlijk is zo’n gebrek aan zin een uitnodiging aan jezelf om opnieuw te ontdekken wie je bent, wat je nodig hebt.”
Seksuele opvoeding start als je kind pubert
Marina: “Nee. Het start met het leren van intimiteit. Zonder intimiteit geen goede seks. Intimiteit begint vanaf het moment dat je geboren wordt, in je moeders armen ligt en gekoesterd wordt. Intimiteit is ook de billen van je baby met crème insmeren en hem op zijn buik blazen. Intimiteit is niet in paniek raken als je zoon van twee jaar trots zijn stijve piemel aan de buurvrouw laat zien. Voor hem is dat net zoiets als de sirene van zijn brandweerauto af laten gaan.”
Ingeborg: “De puberteit is wel de uitgelezen periode in je leven om te ontdekken wie je bent. Op elk vlak, dus ook seksueel. De hormonenstorm zorgt ervoor dat je nauwelijks gehinderd wordt door angsten. Dus je gaat inderdaad grenzen over die je misschien niet over had moeten gaan, je doet stomme dingen. Op die manier ontdek je wat goed voor je is en wat niet. Je leert je eigen koers te varen en te leven vanuit je hart.”
Seks wordt minder leuk als je langer bij elkaar bent
Ingeborg: “Iedereen die verliefd is, kan lekkere seks hebben. Da’s geen kunst. Maar wat gebeurt er daarna? Juist in de ‘opstartfase’ van een relatie, na dat eerste experimenteren, merken vrouwen van soms nog maar eind twintig, begin dertig dat ze, als de kaarsjes thuis branden en er wéér datzelfde romantische muziekje op staat, denken: o nee, daar gáán we weer, ik moet weer. Dat is gewoon niet goed. Ook voor jezelf niet. Een leven zonder seks is armoedig. Ik snap niet dat mensen daar genoegen mee nemen, echt niet. Met een beetje hulp kun je alles oplossen. Tenminste, dat is tot nu toe altijd gelukt! En nee, ik heb geen magische trukendoos waarmee ik alle problemen even wegtover. Bij seks zijn geen standaardoplossingen mogelijk.”
Seksuoloog Ingeborg Timmerman is te zien bij het RTL4-programma Married at first sight. Ze schreef het boek Zin in seks!
Opvoedkundige Marina van der Wal schreef het boek Vrij(be)wijs en trekt met de theatertoer Puber in huis? door Nederland.