Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Mascha: ‘Hoe leg ik anderen uit wat ik wel en niet mag eten met diabetes?’
“Als je diabetes hebt, heeft je voeding veel invloed op je bloedsuikerspiegel. Je voelt je niet alleen fijner als je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, het is ook beter voor je gezondheid. Toch is het niet altijd fijn om iedereen voortdurend uitgebreid in te lichten over wat je wel en niet kunt eten. Ook op je werk kan dat ongemakkelijk zijn.”
Allergisch voor suikers
Wat je wel en niet kunt eten, hangt ook nog af van of je diabetes type 1 of diabetes type 2 hebt. Bij diabetes type 1 kun je last hebben van een verhoogde of verlaagde bloedsuikerspiegel en soms ook van een zeer wisselende bloedsuikerspiegel. Je bent dan nog afhankelijker van wat je eet. Bij diabetes type 2 is meestal overgewicht een probleem en daarbij ook verhoogde bloedsuikerwaarden. Alle koolhydraten hebben invloed op je bloedsuikerspiegel maar de snelle suikers natuurlijk het meest. Je zou daarom kunnen zeggen dat zoete dranken en koek en gebak voor jou werken als water op vuur. Het geeft je geen energie, integendeel. Als je veel zoetigheid binnenkrijgt dan voel je je daarna juist moe en soms heeft het ook een averechts effect op je concentratie. Maar gematigd zoetigheid binnenkrijgen kan wel. Dus een miniroomsoesje, ongezoete zuivel, een blokje donkere chocolade of een eiermuffin. Of hartige hapjes zoals een blokje kaas of plakje komkommer met tonijnsalade. Dat kan prima. Maar als je er heel makkelijk vanaf wilt zijn, zeg je dat je een ‘soort allergie hebt’ voor suikers. Je kunt het maar heel weinig verdragen.”
Meer spreekuurvragen met antwoorden van deskundigen lees je in Gezondnu. Meer lezen over diabetes? Hier lees je er alles over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Gül Işik via Pexels