Bananen zijn lekker en gezond: ze bevatten vitamines en mineralen en relatief veel voedingsvezels. Maar waar ze ook meer dan genoeg van hebben: suiker. Kun je een banaan dan beter in de fruitschaal laten liggen als je diabetes type 2 hebt?
Bananen geven een verzadigd gevoel, bevatten veel gezonde voedingsstoffen en zijn een ideaal tussendoortje voor sporters. Niet gek dus dat dit stuk fruit bij veel mensen in de fruitschaal ligt. Hoewel banaan niet lokaal is geproduceerd en daarmee niet op en top duurzaam is, zijn we bij gezondNU ook fan van deze gele rakker. Maar is het voor mensen met diabetes type 2 ook gezond om bananen te eten?
Is de banaan een suikerbom?
Het korte antwoord: ja, banaan is een suikerbom. Als je kijkt naar de NEVO-tabel van het RIVM zie je dat een banaan per 100 gram bijvoorbeeld 20,6 gram koolhydraten, waarvan 15,5 gram suikers bevat. Ter vergelijking: een appel bevat 10,4 gram suikers, een grapefruit 6,6, een kiwi 10,3 en een mandarijn 8,2 gram suikers. De banaan spant daarmee niet de kroon, want de druif, lychee en kaki bevatten veel meer suikers, om nog maar te zwijgen over (gedroogde) zuidvruchten als pruimen, vijgen, abrikozen en dadels.
Wat is de invloed op je bloedsuikerspiegel?
Het flinke portie suiker in bananen zorgt ervoor dat ze je bloedsuikerspiegel porren om te gaan pieken. Heb je diabetes type 2, dan is het juist belangrijk om die bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Dat kan helpen om klachten van diabetes te voorkomen of te vertragen en verkleint de kans dat je (meer) insuline moet spuiten. Dus ja, bananen hebben invloed op je bloedsuikerspiegel.
Kun je bananen eten bij diabetes type 2?
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden. Als je fruit maar met mate eet. De stelregel van diëtist Harriët Verkoelen voor mensen met diabetes type 2 is bijvoorbeeld: meer groente minder fruit.
Heb je diabetes type 2, dan is het wel goed om je stuk fruit verstandig te kiezen. Bananen passen prima in een gezond dieet, mede omdat ze naast suikers ook veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Deze vier tips helpen je om het effect van bananen op je bloedsuikerspiegel zo minimaal mogelijk te houden:
- Kies het stuk fruit dat past bij jouw bloedsuikerwaarde. Afhankelijk van hoe hoog je bloedsuikerspiegel is op het moment dat je fruit wilt eten, kun je kiezen voor een stuk fruit met wat meer of minder koolhydraten en suikers.
- Let op je portiegrootte. Het is een beetje spelen met cijfers, maar logischerwijs bevat een kleine banaan minder suiker. Zo kun je toch genieten van de gezonde voordelen, maar minimaliseer je het aantal koolhydraten en suikers.
- Kies voor een bijna-rijpe banaan. Hoe rijper de banaan, hoe geler of bruiner, hoe hoger het suikergehalte. Ga dus voor een bijna-rijpe en stevige banaan.
- Combineer met andere voeding. Misbruik volle yoghurt, noten of havermout om de opname van suikers in de banaan te verlengen en daarmee een piek te verminderen.