Keelpijn, snotteren en niezen hoort er allemaal bij als je verkouden bent. Toch is hoesten misschien nog wel het meest vervelend. Begin je al te kuchen? Tijd voor actie! We geven de beste tips om zo snel mogelijk van het hoesten af te zijn.
De ‘R’ zit weer in de maand en dat betekent meer kans op een verkoudheid, griep of zelfs corona. Helaas is hoesten een symptoom van al deze virussen. Er zit wel een verschil in de soort hoest. Zo kun je last krijgen van een slijmhoest of kriebelhoest. Bij een slijmerige hoest komt er, zoals de naam al zegt, bij elke hoest slijm omhoog. Een kriebelhoest wordt ook wel de droge hoest genoemd. Je hebt dan continu last van een droge, kriebelige keel.
5 tips om van het hoesten af te komen
Hoesten is eigenlijk heel nuttig. Het is een natuurlijke manier om je luchtpijp, keel en longen schoon te maken. Door te hoesten haal je daar slijm, stof en vuil weg. Als je af en toe een keer moet hoesten, is daar dus niets mis mee. Maar als je een verkoudheid te pakken hebt, kan het hoesten eindeloos doorgaan. Kortom: dat wil je niet. Met deze tips kun je het gehoest snel laten stoppen.
1. Stoom boven een kom met water
Stomen kan helpen om vastzittend slijm los te laten komen. Deze tip is dus vooral handig als je last hebt van slijm in je keel. Hoe je het beste kunt stomen? Pak een kom en vul deze met heet water. Gebruik geen kokend water, want dan kun je jezelf verbranden. Houd je hoofd zo lang als je wilt boven de kom en adem de stoom in. Voeg geen middeltjes met menthol of eucalyptus aan het water toe. Dit kan je slijmvliezen alleen maar meer irriteren.
2. Drink thee tegen hoesten
Drinken helpt tegen hoesten. Als je genoeg drinkt, zal je keel minder snel uitdrogen. En het helpt om slijm te verdunnen, waardoor dat weer makkelijker op te hoesten is. Vooral warme dranken, zoals thee, helpen het hoesten te verminderen. Last van een schrale keel gekregen? Voeg dan honing aan je thee toe of zuig op een dropje.
3. Leg een ui naast je bed
Een oude, maar goed werkende tip is slapen met een ui naast je bed. Huh? Ja, echt waar! Zodra je een ui gaat snijden, ontstaat er een bepaald gas. Dit is ook het gas wat ervoor zorgt dat je gaat huilen als je een ui snijdt. Gelukkig heeft het een ander effect als je je ogen dicht houdt. Dan lost dit gas opgehoopt vocht op. Dus ook dat in je keel. Halveer de ui, leg ‘m op je nachtkastje, doe je ogen dicht en word wakker zonder kriebelhoest.
4. Smeer mentholgel onder je voeten
Het klinkt misschien gek, maar het smeren van een mentholgel of zalf onder je voeten verricht wonderen. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar velen zweren bij deze tip om van het hoesten af te komen. Dus: smeer je voeten in, trek dan sokken aan en kruip lekker onder de wol.
5. Ventileer!
Schone lucht voorkomt dat het hoesten nog erger wordt. Zorg dus voor voldoende frisse lucht in je huis, maar ook op je werk. Zet elke dag het raam van je slaapkamer open en houd zeker daar de kachel uit. Van een lekkere warme kachel wordt de lucht in huis droger en neemt de kans op hoesten alleen maar meer toe.
Kun je hoesten voorkomen?
Goede vraag! Omdat een virus meestal de boosdoener is, is het dus vooral belangrijk om te voorkomen dat je daarmee besmet raakt. Toch bestaat er altijd een kans dat je alsnog gaat hoesten. Daar doe je helaas niets aan, maar je kunt de kans wel een klein beetje verkleinen. Je handen regelmatig wassen is het belangrijkste wat je kunt doen. Blijf vooral ook uit de buurt van iemand die al verkouden is. Roken of meeroken vergroot de kans op hoesten. Door te stoppen kun je dit voorkomen. Houd ook rekening met je stem. Van hard praten of schreeuwen droogt je keel uit en neemt de kans op hoesten toe.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.