Sta je op het punt om in een zwembad, meertje of de zee te plonsen, schiet ineens het coronavirus door je hoofd. Maar kan dit virus zich wel verspreiden in water? En hoe schoon is ons drinkwater eigenlijk? Wij doken voor je in de feiten en fabels van COVID-19 en water.
Om met de deur in huis te vallen: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er tot nu toe geen bewijs dat het coronavirus zich in water verspreidt. Toch is het goed om onderstaande informatie in je op te nemen voordat je op zoek gaat naar verkoeling.
Coronavirus en drinkwater
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je lezen dat COVID-19 niet is aangetroffen in ons kraanwater. Gelukkig bestaat er in ons kikkerlandje een strenge wetgeving om de microbiologische veiligheid van drinkwater te bewaken. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met de bescherming tegen virussen zoals het coronavirus.
Van openbare drinkwatertappunten kun je nu gewoon gebruik maken, mits je dit met beleid doet. Raak de tap waar het water uitstroomt niet aan en let op dat je niet niest of hoest richting het tappunt. Ook belangrijk: zet de kraan open met schone handen of een schoon papiertje.
Coronavirus en zwemwater
Zwembaden
Voor waterratten is het goed nieuws dat (bijna) alle zwembaden weer open zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft de zwembadbranche een speciaal protocol opgesteld. De hygiëneadviezen van het RIVM vormen hiervan de basis. In het zwembad moet je elkaar dus ook de ruimte geven, dat betekent: minimaal 1,5 meter afstand houden. Los van het feit dat er geen bewijs is dat COVID-19 zich in water kan verspreiden, is het een pluspunt dat er in zwembadwater chloor wordt gebruikt. Tegen dit desinfectiemiddel kan het virus niet.
Officiële zwemlocaties
Op plekken die door de provincie aangewezen zijn als officiële zwemlocaties, wordt het water tijdens het zwemseizoen regelmatig gecontroleerd. Een prettig idee. Wel geldt voor alle zwemplekken – of je nu in een zwembad duikt of in een buitenplas – dat er een risico blijft dat je het virus direct via anderen krijgt. Daarom is het meer dan belangrijk om altijd 1,5 meter afstand te houden, je aan de hygiëneadviezen te houden en thuis te blijven als je gezondheidsklachten hebt.
Coronavirus en rioolwater
Maar hoe zit het met rioolwater? Het RIVM en het kennisinstituut van de drinkwatersector (KWR) volgen sinds eind februari het coronavirus in rioolwater. Het virus komt met de ontlasting van mensen in het rioolwater terecht. Door dit water te onderzoeken, kan de verspreiding van COVID-19 in kaart worden gebracht. Het is nog niet duidelijk of de aangetroffen virusdeeltjes in het rioolwater besmettelijk zijn. Ook weten we nog niet hoe lang het virus overleeft als het in het water terechtkomt. Dat het coronavirus in rioolwater is gevonden, betekent niet dat er nieuwe infectiebron aan het groeien is. In het riool komen allerlei ziekteverwekkers voor. Daarnaast wordt het water gezuiverd, hergebruikt of afgevoerd. Wel wordt er gekeken wat de gezondheidsrisico’s zijn voor mensen die met rioolwater of rioolslib werken.
Benieuwd wat de invloed van je leefstijl op het coronavirus is? We vroegen het huisarts Tamara de Weijer.