Een uur langer slapen: sommige mensen vinden het heerlijk wanneer de klok in het najaar een uur terug wordt gezet. Maar anderen kunnen hier flink last van hebben. Waarom heeft het verzetten van de klok zo’n impact op onze gezondheid? Wij vertellen je hoe dat zit en we geven je tips om je slaapritme te behouden.
De ochtend begint vroeger en in de avond wordt het eerder donker. Naast dat we het eerder licht zien worden in de ochtend heeft het verzetten van de klok ook effect op ons bioritme. Waarom heeft het verzetten van de klok invloed op ons lichaam? En kunnen we hier iets aan doen?
Wintertijd is onze natuurlijke tijd
Sinds 1981 schakelen we jaarlijks eind maart over van wintertijd naar zomertijd en eind oktober weer terug naar wintertijd. Waarom het destijds werd ingevoerd? Nou, om met de zomertijd kosten te besparen op elektriciteit. De wintertijd is dus de ‘echte’ tijd en de zomertijd is bedacht. Wanneer de klok in het najaar een uur wordt teruggezet komen we weer in ons ‘normale’ ritme.
Maar heeft dat ook effect op je gezondheid, het verzettend van de klok? Jazeker! Uit dit Amerikaanse onderzoek blijkt namelijk dat bij het vooruitzetten van de klok naar zomertijd het aantal hartaanvallen toeneemt met maar liefst 24 procent. Omgekeerd neemt het aantal hartaanvallen af met 21 procent bij de overgang naar de wintertijd. Dit heeft te maken met ons biologische ritme. Dit ritme is heel gevoelig en wordt flink verstoord door het verzetten van de klok. Vooral de overgang naar de zomertijd kan schadelijk zijn voor onze gezondheid, omdat de zomertijd niet ons normale ritme is.
Mini-jetlag
Het verzetten van de klok naar wintertijd heeft een minder heftige impact dan de overgang naar zomertijd. Toch heeft ook het terugzetten van de klok effect op ons lijf. Wanneer we in oktober de klok een uur terugdraaien wordt ons slaapritme verstoord. Dit kan aanvoelen als een mini-jetlag die een paar dagen kan duren. Hoeveel last je hiervan hebt hangt af van je eigen slaapritme. We hebben gemiddeld zeven tot negen uur slaap per dag nodig. Mensen die zeven uur slaap per dag nodig hebben kunnen zich meestal makkelijker aanpassen aan een ander slaapritme dan iemand die negen uur slaap nodig heeft.
Achteruit is makkelijker dan vooruit
Van nature hebben we een biologische klok van iets meer dan 24 uur per dag. Het langer maken van die dag door het terugzetten van de klok is dan ook een stuk makkelijker voor ons dan het vooruitzetten van de klok in het voorjaar. Terug gaan naar de wintertijd heeft voordelige effecten op je lichaam. Doordat het in de ochtend eerder licht is, wordt er eerder op de dag een seintje aan je hersenen gegeven die je lichaam alert laat zijn. Je wordt hierdoor makkelijker wakker. Daarnaast is het in de avond eerder donker. Je lichaam heeft daardoor langer de tijd om het slaaphormoon melatonine aan te maken, waardoor je sneller in slaap valt.
Tips om je slaapritme te behouden
Bereid je lichaam voor op de wintertijd: Ga de vier dagen voorafgaand aan het verzetten van de klok elke dag een kwartier later naar bed. Je biologische klok heeft dan de tijd om zich langzaamaan te passen aan het nieuwe ritme.
Ga slapen in het donker en wordt wakker in het licht: Daglicht is essentieel voor ons natuurlijke ritme. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en vermijd blauw licht voordat je gaat slapen. In de ochtend wil je juist wakker worden in het licht. Is het nog donker als je wakker wordt? Dan is een daglichtlamp een optie om mee wakker te worden.
Ga dagelijks om dezelfde tijd naar bed: Is de wintertijd ingegaan? Ga in de week na het terugzetten van de klok elke dag om dezelfde tijd slapen en sta om dezelfde tijd op. Door een regelmatig slaapritme aan te houden past je biologische ritme zich sneller aan aan de wintertijd. Moeite met opstaan in het najaar? Deze tips kunnen je helpen!
Creëer een avondroutine: Een fijne avondroutine geeft je de tijd om zich klaar te maken om te slapen. Lig je eenmaal in bed dan weet je lichaam dat het tijd is om in slaap te vallen.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok, neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels