Lekker slapen heb je voor een groot deel in eigen hand. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om aan voldoende slaapuren te komen. Wil je beter slapen? Volg dan deze zes stappen voor een goede nachtrust.
1. Vermijd zware maaltijden, alcohol (nicotine en cafeïne)
Een slaapmutsje klinkt misschien aanlokkelijk als je niet kunt slapen, maar heeft een averechts effect. Het helpt misschien bij het inslapen, maar je lever moet hard werken om de negatieve effecten van drank (en andere gifstoffen) op te ruimen. Daardoor slaap je minder diep en rust je niet goed uit.
Eet ‘s avonds alleen licht verteerbaar voedsel. Je lichaam is ongeveer twee tot drie uur bezig met het verteren van een maaltijd terwijl de spijsvertering ‘s nachts juist op een laag pitje staat. Vlak voor het slapengaan een zware maaltijd nuttigen heeft dus zeker een negatief effect op je nachtrust.
2. Ontspan je voordat je naar bed gaat
Je lichaam moet moe zijn om te slapen – dat klinkt als een cliché maar vaak zijn we overdag niet actief genoeg om echt moe te zijn. Zorg dus dat je overdag veel beweegt, het liefst buiten. Zorg juist ‘s avonds voor rust met yoga-, ademhalings- en of ontspanningsoefeningen. Ontwikkel ook een slaapritueel dat ontspannend is – zoals een warme douche of een massage met lavendel- of rozemarijnolie.
Als je gevoelig bent voor slaapproblemen, is het beter ‘s avonds voor het slapengaan geen heftige discussies te voeren en spannende films te kijken. Deze verhogen het stresshormoon cortisol en dragen zeker niet bij een een ontspannen nachtrust. Lig je ‘s nachts te piekeren als gevolg van stress, probeer dan de oorzaak van je stress aan te pakken.
3. Richt je slaapkamer in om te slapen
Kijk kritisch naar je slaapkamer. Zorg voor rust in de ruimte waarin je slaapt. Rommel en stof zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust. Investeer in een goed matras en verwijder elektrische apparaten en onnodige geluids- en lichtbronnen. Hoe minder prikkels, hoe beter je nachtrust.
4. Luister naar je biologische klok
Luister naar je biologische klok; dim ‘s avonds het licht in de huiskamer, vermijd ‘s nachts werken en ga op vaste tijden naar bed. Open een slaapkamerraam voor voldoende zuurstof, zorg voor een aangename temperatuur en maak je slaapkamer zo donker mogelijk om je afgifte van melatonine niet te ontregelen.
5. Slaapmedicatie als laatste redmiddel
Soms biedt slaapmedicatie een tijdelijke oplossing. Groot nadeel is dat deze pillen zeer verslavend zijn en je alleen iets doet aan symptoombestrijding. Aan de werkelijke oorzaak van je slaapproblemen doe je niets . Probeer je slaapproblemen daarom voornamelijk op andere manieren op te lossen. Schakel desnoods hulp in van een psycholoog.