Wat makkelijk en lekker is, is meestal niet goed. Niet voor jou, niet voor de planeet en ook niet voor je portemonnee. Maar Geertje Zeegers laat zien dat het anders kan. Ze combineert haar passie voor eten met het verbeteren van de wereld. “Er is ontzettend veel te winnen en we zitten op de goede weg om voedselverspilling te verminderen. Weet je hoe enorm inspirerend dat is?”
Het is toch even schrikken als Geertje halverwege het interview zegt: “40% van al het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt weggegooid.” 40% van ál het eten ter wereld? “Ja, heftig hé! Alleen al in Nederland gooien we per dag 700 duizend broden weg. Een deel in onze eigen vuilnisbak, maar het meeste wordt weggegooid in winkels. Veel weggegooid eten, is voedsel dat je nog prima kunt eten, maar dat niet meer zo vers is of er minder mooi uitziet.” De toon is gezet: wat ‘too good to go’ is, moet gered worden van die kliko, z.s.m.! En Geertje weet hoe. Zij is voormalige country-director voor Nederland en nu Vice President Data Analytics van Too Good To Go, een app waarmee je een maaltijd redt van de vuilnisbak en zo de planeet én je eigen bankrekening spaart.
40% van al het eten dat we produceren, wordt weggegooid
“Het gevolg is dat tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door voedselverspilling. Want in al dat weggegooide eten zit fossiele energie, omdat het niet alleen geproduceerd is, maar ook getransporteerd via het vliegtuig, boten en vrachtwagens en opgeslagen lag in een koelhuis. Het eten dat we niet opeten maar weggooien, gaat de afvalverwerking in en dat kost óók weer energie. Als je die zinloze cyclus tot je laat doordringen en weet dat dit geldt voor een derde van al het eten dat we maken, is dat schrikken.”
Wat doe je zelf met die bruine bananen op de fruitschaal?
“Ik maak er bananenbrood van. Of bananenijs. En die slappe wortels uit de groentela gaan de groentesoep in. Maar het zijn niet alleen die bruine bananen die je thuis weggooit. De meeste voedselverspilling ontstaat al in de winkels, voordat jij het hebt gekocht. Veel goed eten wat net tegen de houdbaarheidsdatum aanzit, scheefgegroeide wortels of het gebak dat niet meer mee kan naar de volgende dag, gaan de vuilcontainer in.”
En die voedselverspilling wil jij uitbannen?
“Ja! We dromen van een wereld zonder voedselverspilling. We zorgen ervoor dat mensen op een makkelijke manier eten kunnen redden van de vuilnisbak. In de app zie je bijvoorbeeld dat een bakker in jouw buurt een tas met brood aanbiedt waar voor 15 euro brood in zit. Brood dat anders wordt weggegooid, maar dat jij via Too Good To Go kunt kopen voor 5 euro. Het eten dat je koopt, red je dus letterlijk van de vuilnisbak. Fijn voor jou, goed voor het klimaat en fijn voor de ondernemer. Win-win-win. Daar word je toch blij van?”
Overschotten verkopen voor minder geld?
Hoezo is het fijn voor een bakker dat hij zijn broodoverschot verkoopt voor minder geld? Hij wil het toch liever verkopen voor de echte prijs? “Nee.”, legt Geertje Zegers uit. “Veel ondernemers moeten betalen voor hun afval. Een overschot weggooien, is een kostenpost. Je zou denken: bak minder brood of koop minder groente in. Maar zo werkt het niet. Een bakker bakt meer dan hij nodig heeft, omdat wij als consumenten ook ‘s avonds om vijf uur nog brood willen kopen en willen kiezen tussen volkoren of bruin. Ook kan een ondernemer niet precies inschatten hoeveel klanten hij krijgt, of een product goed verkoopt, of het weer omslaat … Overschotten horen er dus bij, maar weggooien voelt niet goed. Ook niet voor die bakker, groenteboer en eigenaar van de supermarkt. Zij weten als geen ander hoe waardevol hun producten zijn. Het is ingekocht nadat het is geoogst, gebakken en geproduceerd … Veel ondernemers zien het liever voor een kleine prijs weggaan. Dat is ook de reden dat er in Nederland zevenduizend winkels zijn aangesloten op de app. Een bestand dat overigens nog steeds groeit.”
3% gered
“Er zitten bijna 4 miljoen mensen op de app, lekker veel! Eén verrassingspakket met eten ophalen via de app is één geredde maaltijd. Sinds 2018 hebben we in totaal 28 miljoen maaltijden gered in Nederland. Maar hoewel ik apetrots ben op de resultaten redden we maar drie procent van al het eten dat wordt weggegooid in Nederland. Maar drie procent … We zitten op de goede weg, maar er is nog ontzettend veel te doen. Om onze impact te vergroten, focussen we op de uitbreiding van het aantal Too Good To Go-gebruikers.”
Hoe zit het met voedselveiligheid?
“Als een winkel een product niet meer mag verkopen omdat de houdbaarheidsdatum wordt bereikt, is het product vaak nog veilig en lekker om te eten. Er is veel onwetendheid over die houdbaarheidsdatum. Een ‘tgt’ is een veiligheidsindicatie. Het staat voor ‘ten minste goed tot’. Als het vlees in je koelkast op die datum komt, moet je het opeten of invriezen. Maar op het meeste eten dat je koopt staat een ‘tht’, een ‘tenminste houdbaar tot’. Dat is een kwaliteitskeurmerk. Tot die datum garandeert de fabrikant dat het product smaakt zoals het hoort te smaken. Daarna neemt misschien kwaliteit af, maar is het nog steeds veilig. De chips, pasta of bonen met een ‘tht’ die net of bijna is verlopen, kun je zeker nog prima eten. Maar iets minder fraaie groente ook.”
Proef-logo
“Een proef-logo zou beter moeten zijn. Door te kijken, ruiken en proeven kun je prima beoordelen of een product goed is. We lobbyen dus ook bij de politiek om iets anders met die houdbaarheidsdatum te doen zodat mensen thuis minder weggooien. Dan komt er minder eten in de app. Maar onze droom is voedselverspilling tegengaan. Als dat betekent dat we daardoor minder magic-boxen en tassen verkopen, geeft dat niets.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.