Eten uit eigen tuin, dat klinkt als muziek in de oren. Maar zodra je in je tuin of op je balkon staat, borrelen de vragen op. Want hoe tover je je balkon of tuin om in een eetbaar paradijs? In een serie artikelen vragen we fervente moestuiniers het hemd van het lijf. Dit keer: zo creëer je de beste moestuin op je balkon.
Eerder schreven we over het starten met een moestuin. Je kunt ook prima groenten telen op een balkon: in bakken, potten en ophangzakken bijvoorbeeld. Een moestuin op je balkon maakt je juist extra creatief. Welke tips hebben Jacqueline, Madelon en Vera, oftewel ons moestuinpanel?
Maak kennis met het panel
Voor deze artikelreeks over een moestuin in eigen tuin hebben we een panel samengesteld met fervente moestuiniers. Maak kennis met het driekoppige vrouwenpanel:
- Jacqueline Stammeijer heeft haar eigen bedrijf Tuinvrouw Teunisbloem, geeft cursussen bij stadsboerderij Uit je Eigen Stad in Rotterdam en heeft jarenlang ervaring in biologisch tuinieren.
- Madelon Oostwoud is auteur van Een kleine eetbare tuin. Dit boek werd in een recensie ‘de nieuwe tuinklassieker’ genoemd. Madelon geeft lezingen en workshops tuinschetsen, en schrijft voor tuintijdschriften.
- Vera Greutink heeft haar haar eigen website Tuin Smakelijk, geeft cursussen, maakt tuinontwerpen en schrijft voor tuintijdschriften. In het boek Tuin Smakelijk! bundelde ze al haar ervaring en kennis.
Waarin kun je het beste groente en fruit zaaien?
Jacqueline Stammeijer: “Terracotta potten of houten bakken zijn het beste voor de ademhaling van de planten(wortels). Bedenk wel: hoe meer planten in potten groeien, hoe meer verzorging dat vraagt.”
Madelon Oostwoud: “Kies flinke potten en laat ze in hoogte en omvang variëren. Dat staat speelser en geeft diepte.”
Welke voeding kun je het beste gebruiken bij een moestuin op het balkon?
Madelon Oostwoud: “Voorzie de potten van goede tuingrond met compost en geef regelmatig water. Potgrond pakt vaak niet goed uit: er zit geen ‘bodemleven’ in; geen wormpjes, duizendpootjes, pissebedjes en dus geen natuurlijke mest. Na een jaar is potgrond meestal veranderd in droog en dor poeder.”
Jacqueline Stammeijer: “Planten(wortels) drogen of verdampen in potten sneller en hebben dus een grote watertoevoer nodig. Je zou dit met een druppelsysteem kunnen doen; een waterslang waar gaatjes in zitten zodat het water heel geleidelijk druppelt.”
Voor welke gewassen kies je?
Vera Greutink: Bekijk goed hoeveel licht je balkon krijgt. Een balkon gericht op het zuiden krijgt veel zon en is geschikt voor zonneminnende kruiden zoals oregano, lavendel en tijm en de meeste groentes, ook de warmteminnende paprika’s of tomaten. Een balkon op het noorden krijgt weinig directe zon en is veel koeler, waardoor het vooral geschikt is voor bladgewassen (spinazie, sla, boerenkool).”
Madelon Oostwoud: “Heb je een balkon op het zuiden, dus met veel zon en licht, dan kun je ook 1-jarigen kweken, zoals tomaten, bonen, sla en basilicum. Ligt je balkon niet vol op de zon, kies dan juist vaste eetbare planten. Die zijn altijd prachtig om te zien en je kunt er vaker van oogsten. Je hebt er dus dubbel plezier van.”
Jacqueline Stammeijer: “Kies je voor groentegewassen dan zijn overigens alle slasoorten goed mogelijk en wat kleinfruit zoals aardbeien, frambozen en zelfs bramen.”
Welke tips hebben jullie nog meer voor een balkonmoestuin?
Vera Greutink: “Op een balkon kun je prima een kleine kringloop opzetten door je groente- en fruitafval en plantenresten in een wormenbak door wormen te laten omzetten in een hoogwaardige meststof. De wormenmest kun je dan met potgrond mengen en gebruiken als bemesting voor je gewassen.”
Jacqueline Stammeijer: “Houd rekening met wind. Bij een constante windstroom is een schutting of windkering van wilg of ander natuurlijk materiaal aan te bevelen.