Vroeg of laat moet bijna iedereen (98%) aan een bril geloven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En toch gaan er nog veel fabels de ronde over dit belangrijke zintuig. Tijd voor verandering! Wij leren je in één oogopslag alles wat je moet weten over je ogen. Van het uitstellen van een leesbril tot glaucoom.
Een leesbril moet je zo lang mogelijk uitstellen
Fabel. Er wordt wel eens gezegd dat je een leesbril zo lang mogelijk moet uitstellen, omdat je oogspieren slapper zouden worden door het dragen van een leesbril. Dit is een fabel. Slechter zien naarmate je ouder wordt, heeft namelijk niets te maken met je oogspieren, maar met het feit dat de lens van je ogen met de jaren stugger wordt. Helaas kun je dit verouderingsproces niet beïnvloeden. Dat dit zintuig sneller achteruit lijkt te gaan sinds je een leesbril hebt, lijkt maar zo. Ten eerste wen je heel snel aan het comfort van de bril. De inspanning zonder bril komt dan extra hard aan. Ten tweede kunnen ze ook snel achteruitgaan, zelfs in een paar maanden. Het advies van de oogarts is daarom om zelf te bepalen wanneer de klachten erger worden dan een bril op je neus. Ooit moet je er toch aan geloven.
Droge ogen kun je verhelpen door meer te knipperen
Feit. Heb je snel last van droge ogen als je langere tijd achter een (computer)scherm zit? Dat komt omdat je minder knippert met dit zintuig als je naar een scherm staart. Ze worden droger en voelen daardoor vermoeid aan. Dat effect wordt versterkt als je in een ruimte met airconditioning of vlak naast de verwarming zit. De oplossing is simpel: vaker knipperen en een bakje met water op de verwarming zetten. Een paar druppels etherische olie erin en het ruikt ook nog eens heerlijk in je kamer!
Steeds meer kinderen zijn bijziend door tablets
Feit. Dat steeds meer kinderen een bril nodig hebben om van veraf goed te kunnen zien, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. De reden voor de toenemende bijziendheid: kinderen staren steeds vaker naar een computer, smartphone of tablet spelen en steeds minder vaak buiten. Om schade te voorkomen, zouden ze niet langer dan een half uur aaneengesloten achter een beeldscherm moeten zitten en hun ogen af en toe rust moeten geven.
Er is een verband tussen glaucoom en hart- en vaatziekten
Fabel. Er is geen samenhang tussen glaucoom en andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk heeft niets te maken met een verhoogde oogdruk. Glaucoom is vaak een erfelijke aandoening. Zit het in je familie? Laat dan eens in de vijf jaar je oogdruk opmeten, het liefst door een optometrist. Eens goed is niet altijd goed.
Een te hoge oogdruk kan geen kwaad
Fabel. De oogdruk is de spanning in je oogbol. Als die te hoog is, gaan er meer zenuwvezels kapot dan normaal. Als een hoge oogdruk niet behandeld wordt, is op een veel te jonge leeftijd je reserve aan zenuwvezels op. Dan heb je glaucoom, een aandoening aan je ogen die bedreigend is voor het zicht. Van een te hoge oogdruk merk je niets. Daarom meten veel opticiens uit voorzorg bij een oogmeting ook de oogdruk.
Het heeft zin om ze te trainen
Fabel/feit. De toegevoegde waarde van je ogen trainen is niet bewezen. Je kunt oefenen wat je wilt, maar als je een bril nodig hebt, verander je dit niet door een strak regime aan oogoefeningen. Maar, er is een uitzondering. Er zijn mensen die dubbelzien zodra ze moe worden. De oorzaak kan liggen in slapper wordende oogbewegingsspiertjes. De volgende oogoefeningen kunnen dan helpen:
– Kies een focuspunt ver voor je neus, bijvoorbeeld je vinger;
– Kijk ernaar en houd je blik vast;
– Breng dat punt steeds dichterbij tot vlak voor je neus.