Bijna een half miljoen vrouwen in Nederland hebben endometriose. Maar nog altijd is er weinig bekendheid over de aandoening. Zelfs door artsen wordt de aandoening niet altijd herkent. Daar hopen de gynaecologen van de nieuwe Nederlandse Endometriose Kliniek verandering in te brengen.
Wat is endometriose?
In de baarmoederholte van de baarmoeder zit een slijmvlies, genaamd het endometrium. Normaal zit dit slijmvlies alleen op deze plek, in de baarmoederholte. Bij endometriose komen stukjes die lijken op dit slijmvlies ook buiten de baarmoeder voor, bijvoorbeeld in de darmwand, in de buikholte of op de eierstokken. Het slijmvlies kan ook voorkomen in de baarmoederwand, in dat geval spreken we van adenomyose. Dit slijmvlies groeit, net als in de baarmoeder, elke maand aan waarna het weer afbreekt en gaat bloeden. Maar dit bloed kan niet weg uit het lichaam. Hierdoor zorgt het voor ontstekingen en verklevingen op de plek waar het voorkomt. De klachten die dit veroorzaakt verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de plek waar de verklevingen voorkomen. Klachten die veel voorkomen zijn menstruatiepijn, hevige menstruaties, darmklachten, pijn bij het vrijen, pijn rondom de eisprong of vruchtbaarheidsproblemen.
Nieuwe kliniek
Op 10 september 2024 is de Nederlandse Endometriose Kliniek geopend. Gynaecologen Mathijs Blikkendaal, Tobias Limperg, Noor Paridaans en Maddy Smeets zijn de initiatiefnemers van de kliniek. Deze artsen hebben zich volledig gericht op de behandeling van mensen met endometriose. Met de start van dit nieuwe expertisecentrum willen zij de bekendheid over endometriose bij zorgprofessionals verhogen en willen ze een betere behandeling voor patiënten met endometriose ontwikkelen.
Heb jij het vermoeden dan jouw klachten wijzen op endometriose? Doe hier de zelftest of neem gelijk contact op met de huisarts voor een doorverwijzing naar de kliniek.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.