Met de jaarwisseling voor de deur gaan veel mensen oliebollen bakken. Voor zelfgemaakte oliebollen heb je alleen wel frituurvet nodig en dat gooi je daarna niet zo makkelijk weg. Waar laat je aan het einde van je bakmiddag het frituurvet? Leggen wij je uit.
Hoewel er natuurlijk ook gezonde alternatieven voor oliebollen bestaan, gaat er voor veel mensen niks boven deze (zelfgemaakte) nieuwjaarsnack. We hoeven je dan ook vast niet te vertellen dat gebruikt frituurvet een smerig goedje is waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wil. Dit zijn de do’s en don’ts als je frituurvet wil weggooien:
Niet doen: door het toilet of de gootsteen
De meeste mensen spoelen hun frituurvet nog steeds door de gootsteen of het toilet, maar dit is erg slecht voor de leidingen en kan ook bij rioolzuiveringsinstallaties voor veel problemen zorgen. Het gestolde vet blijft namelijk aan de binnenkant van de leidingen zitten en dat kan voor verstoppingen zorgen bij jou thuis of in het riool, maar ook in rioolgemalen en zuiveringsinstallaties.
Niet alleen supervervelend, ook nog eens een duur grapje. Het oplossen hiervan kost namelijk veel tijd en geld: de waterschappen zijn hier jaarlijks miljoenen euro’s aan kwijt. Ook goed om te weten: wanneer de problemen zich in de aansluiting bij jou thuis bevinden, zijn de kosten van een loodgieter voor je eigen rekening.
Niet doen: restafval
Frituurvet gooi je dus absoluut niet door het toilet of de gootsteen? Mag je dan wel frituurvet laten afkoelen, stollen en het vervolgens weggooien in de afvalbak? Nee, ook dit is eigenlijk niet de bedoeling. Gebruikt frituurvet dat bij het restafval belandt komt terecht in de vuilverbranders. De verbranding van het vet is slecht voor het milieu.
Wel doen: inzamelpunten
De gootsteen, het toilet en het restafval: allemaal dus geen verstandige plekken om gebruikt frituurvet achter te laten. Maar waar dan wel? Door heel Nederland zijn speciale inzamelpunten te vinden voor het vet. Bij die inzamelpunten vind je kliko’s waar je je frituurvet in kunt achterlaten. De punten zijn op allerlei verschillende openbare locaties te vinden, zoals in milieustraten, supermarkten, sportverenigingen en scholen. Op deze website vind je een overzicht van de inzamelpunten. Leuk feitje: Zuid-Holland is koploper wat betreft inzamelpunten voor gebruikt frituurvet. Na Zuid-Holland volgen Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Limburg. Hier check je de cijfers.
Tip: Voordat je het vet weggooit moet je het in een afsluitbare verpakking gieten. Je kunt hier de originele verpakking van het frituurvet voor gebruiken, of een lege plastic fles. Geknoei voorkomen? Dan kun je hierbij een trechter gebruiken.
Wat gebeurt er met het frituurvet?
Als je je gebruikte frituurvet naar een van de inzamelpunten brengt bespaar je jezelf én de waterschappen niet alleen veel tijd en kosten, het is ook nog eens goed voor het milieu. Het oude vet krijgt namelijk een tweede leven: er wordt biobrandstof van gemaakt. Volgens de organisatie Frituurvet Recycle Het, die jaarlijks rond de jaarwisseling extra campagne voeren, is biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen. Aha, weten we dat ook weer!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.