Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen, zodra hun langverwachte vakantie voor de deur staat, ineens worden getroffen door een mysterieuze ziekte? Het komt vaker voor dan je denkt. Wij leggen je uit waarom je vaak ziek wordt als je eindelijk vakantie hebt.
We hebben het allemaal weleens meegemaakt: net als je vakantie begint, krijg je griep, word je verkouden of voel je je gewoonweg niet fit. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft last van deze zogenaamde vrijetijdsziekte of het omgekeerde Kortjakje-syndroom, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg. Wat Kortjakje hiermee te maken heeft? Kortjakje was middenin de week ziek, maar zondags niet..
Verschillende soorten vrijetijdsziekte
De vrijetijdsziekte kan opgedeeld worden in twee categorieën, zegt hoogleraar Ad Vingerhoets in het onderzoek. ”Je hebt mensen die last krijgen van vage pijntjes en vermoeidheid en de groep mensen die echt koorts en andere symptomen van griep krijgen.” De verklaring voor deze pijntjes? Deze groep wordt zich pas bewust van die klachten als ze na een drukke periode tot rust komen. Er is minder afleiding, waardoor je de pijn dan pas begint te voelen.
Ziek door stress
Maar beland jij in die groep die zich écht beroerd voelt in de vakantie? Dan heeft dit te maken met de adrenaline .die je ervaart in een werkomgeving met veel stress. Als je stress ervaart, maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan. Je hartslag versnelt, je bloeddruk stijgt, je bloedsuikerspiegel verhoogt. Het maakt je alerter en efficiënter. Maar als die stress opeens wegvalt, kan je uit balans raken. Je immuunsysteem kan hierdoor in de war zijn, waardoor je vatbaarder bent voor ziekte. Stress voorkomen? Deze zeven lessen zorgen voor minder stress in je leven.
Tips tegen vrijetijdsziekte
Heb je vrije tijd, dan zit je natuurlijk niet te wachten op een beroerde vakantie. Tips tegen vrijetijdsziekte komen dan ook altijd goed van past. Volgens Vingerhoets moeten we daarom op zoek naar een betere balans tussen werk en ontspanning. ”Neem regelmatig wat dagen vrij. En in plaats van op vrijdagavond overwerken, kun je het werk beter verspreiden over de week zodat je die ene avond wel vrij kunt houden. Het kan ook helpen om je ritme tijdens je vakantie zoveel mogelijk aan te houden. Ga niet opeens veel meer of minder slapen, dan is de overgang minder ingrijpend voor je lichaam.”
Ook interessant: En dan zijn de koffers ingepakt, de vliegtickets liggen klaar en de hond logeert bij de familie. Geen stress! Althans, dat zou je verwachten. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 werknemers last heeft van vakantiestress. Psycholoog Lidewy Hendriks geeft haar beste tips tegen vakantiestress.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.