Niet eerder waren er zo veel redenen om je thermostaat wat lager te zetten: oorlogen, hoge energieprijzen, de klimaatverandering. Omarm de kou en zie zo veel mogelijk energie besparen als winst voor je lijf, de wereld en je portemonnee.
Door jezelf steeds meer bloot te stellen kou went je lichaam aan lagere temperaturen. Zo heb je het minder snel koud én kun je je energierekening flink laten dalen. Ruim 40 procent van de energierekening bestaat uit kosten om te verwarmen. De temperatuur van 20 naar 19 graden zetten kan je jaarlijks bijna 100 euro besparen. Mooi meegenomen!
1. Laat de gevoelstemperatuur stijgen!
Maak van je huis de meest knusse plek op aarde. Dat doe je vooral door gladde, harde oppervlakten te voorzien van zachtheid: vloerkleden op de vloeren, zachte kussens en plaids op leren banken en houten stoelen. Kies daarbij voor natuurlijke materialen zoals wol en ga voor warme kleuren: aardse bruintinten en terracotta. Tip: schaf je ‘nieuwe’ interieurschatten aan bij één van de 200 kringloopwinkels die meedoen aan de Nationale Kringloopdag (jaarlijks op de eerste zaterdag van oktober).
2. Ken je lichaamstemperatuur
Meet eens een week lang elke dag je lichaamstemperatuur. Het kan je waardevolle informatie opleveren. Is je temperatuur rond de 37 graden? Dan zit je goed. Is je temperatuur lager, neem dan eens je leefstijl onder de loep: hoe eet, beweeg en slaap je? Heb je veel stress? Warmte komt uit jezelf en door te zorgen voor reserves, ben je minder vatbaar voor kou. Als je lichaamstemperatuur aan de lage kant is en je hebt het vaak koud, dan kan dat zomaar aan je leefstijl liggen.
3. Plaatselijke warmte
Zet de verwarming alleen in de kamers aan waar je veel tijd doorbrengt, zoals je woonkamer. Op de gang, in de slaapkamers en op zolder is het niet nodig. En houd de deur van je woonkamer dicht. Zo kan warmte niet makkelijk ontsnappen. Niet thuis? Dan mag de verwarming áltijd uit.
4. Gezond kaarsen branden
Kaarsen zijn echte sfeermakers tijdens de donkere dagen. Tegelijkertijd verwarmen ze je huis. Helaas zijn de meeste kaarsen niet zo gezond, omdat bij de verbranding fijnstof vrijkomt. Dit kan schadelijk zijn voor je longen. Een tip: probeer de kaarsen van het merk Biokema. Deze zijn gemaakt van gerecyclede vetten en oliën, maar zonder aardolie, petroleum en palmolie. Dat betekent dat het verbrandingsproces CO2-neutraal is. Lekker duurzaam én gezonder!
5. Gezond slaapmutsje
Skip alcohol als slaapmutsje. Het lijkt je lekker warm te maken en beter te helpen slapen, maar in werkelijkheid verlies je warmte én verstoort het je slaap. Een gezond slaapmutsje maak je door thee te trekken van verwarmende kruiden zoals verse gember, anijs, kaneel of tijm.
6. Trui voor het leven
Niets houdt je zo lekker warm als een dikke, wollen trui. Hollands Wol Collectief wil van de Nederlandse wol een hoogwaardig product maken. Dat vraagt ook iets van ons; zijn wij bereid de hogere prijs van eerlijk gemaakte kleding te betalen? Een wollen trui van The Knitwit Stable uit Baambrugge, dat meedoet aan het Hollands Wol Collectief, kost al snel een paar honderd euro. Daarvoor heb je dan wel een trui die je halve leven meegaat. Weeg je dat af tegenover elk jaar een nieuwe trui uit de fastfasionindustrie, kun je uiteindelijk zomaar goedkoper uit zijn. En een stuk duurzamer bovendien.
7. Duurzaam thee zetten
Vul niet de volledige waterkoker als je één kopje thee gaat maken. Er is veel energie nodig om water te laten koken, en hoe meer water er in de waterkoker zit, hoe meer energie er nodig is. Dit kan zo’n 10 euro per jaar schelen als je veel thee drinkt.
8. Omarm de kou
Als je je lichaam de tijd geeft om aan een minder hoge temperatuur in huis, onder de douche én buiten te laten wennen, past dat je lijf zich vanzelf aan. En dat levert je ook nog eens gezonde voordelen op:
1. Je verbrandt meer calorieën
Bij koude temperaturen moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Dat betekent meer calorieën verbranden, zelfs in rust.
2. Je lichaam leert beter met kou om te gaan
Door voortaan koud te douchen, geef je jezelf een onzichtbare warme trui. Je lichaam leert beter met kou om te gaan, waardoor je het minder snel koud hebt.
3. Je krijgt een beter humeur
Met het verkeerde been uit bed gestapt? Trek je regenlaarzen aan en maak die herfstwandeling. Een frisse wandeling door de regen, wind en kou schijnt je humeur een enorme boost te kunnen geven.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.