Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Lisanne: ‘Hoe kom ik van mijn neussprayverslaving af?’
Dat je met pijnstillers en slaapmiddelen moet uitkijken, weet (bijna) iedereen. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook verslaafd kunt raken aan een neusspray. Notabene één van de meest populaire zelfzorgmiddelen bij verkoudheid. Hoe zit dat? En hoe kom je van deze neussprayverslaving af?
Neusspray met Xylometazoline of zoutoplossing
We vroegen het huisarts Tamara Weijer: “Een neusspray verslaving is niet zonder risico’s, dus het is goed dat je hier mee wilt stoppen. Wanneer je neusspray op de lange termijn gebruikt kan dit leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Hierdoor kun je een chronische ontstekingsreactie krijgen. Dit kan pijn veroorzaken en het kan je vatbaarder maken voor bacteriën en virussen. Wanneer je een neusspray met zoutoplossing gebruikt, zul je niet zo snel ‘af te hoeven kicken’, maar met xylometazoline kan dat wel het geval zijn. Xylometazoline is namelijk een stof in neussprays die de bloedvaten bij je neusslijmvlies helpt krimpen. Hierdoor krijg je minder zwelling in je neus en meer ruimte en vervolgens meer lucht. Het advies om neussprays met xylometazoline nooit langer dan 7 dagen te gebruiken is niet voor niets. Als je het langer gebruikt, raakt je neus gewend aan het stofje en het gevoel van vrij te kunnen ademen.”
Stoppen met neusspray
Gelukkig kun je er volgens Weijer zeker vanaf komen. ”Voor de één werkt het goed om in één keer volledig te stoppen en voor de ander zijn kleinere stappen de weg naar succes. Mocht je toch liever een iets minder drastische aanpak dan de ‘cold turkey’ techniek willen hanteren, is het een optie om het geleidelijk af te bouwen. Stel bijvoorbeeld het doel voor jezelf om het een week lang één keer minder per dag te gebruiken. Herhaal dit doel telkens weer totdat je het uiteindelijk helemaal hebt afgebouwd.”
Van afbouwen tot neusdouche
Een andere manier is om het per neusgat aan te pakken, aldus Weijer. ”Begin eerst met nog maar één neusgat en probeer later beide neusgaten. Zo werk je langzaam en geleidelijk aan het afbouwen en is de kans van slagen groter. Wanneer je gebruik wilt maken van deze aanpak kun je er ook voor kiezen om, als je neusspray met xylometazoline gebruikt, deze te vervangen door een neusspray met fysiologisch zout. Dit is namelijk bijna niet verslavend. Sowieso is dit aan te raden, in elk geval wanneer je niet cold turkey wilt stoppen met neusspray. Een neusdouche kan je ook helpen met afkicken. Dit is een hulpmiddel waarmee je de neusholten kunt spoelen met een zoutoplossing. Kijk vooral wat voor jou het beste werkt.”
Meer spreekuurvragen? In Gezondnu Editie 1 lees je meer prangende lezersvragen én antwoorden van deskundigen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief