Een heerlijke maaltijd is snel vergeten als je last krijgt van een opgeblazen buik. Het gebeurt meestal wanneer gas zich ophoopt in de maag of darmen. Wat de trigger ook is: hoe kom je er weer vanaf? Ervaringsdeskundigen geven hun gouden tip.
1. Kick af van suikers
Marjolein: “Ga eens na wat je eet op een dag. Via een bezoek aan een mesoloog kwam ik erachter dat mijn darmen heel slecht reageren op toegevoegde suikers. Ik eet nu zonder toegevoegde suikers, suikervervangers en natuurlijke suikers. Hierdoor ben ik van mijn opgeblazen buik en tal van andere klachten af.”
2. Eet minder koolhydraten
Patricia: “Het helpt voor mij om minder koolhydraten te eten. Ik ben ook minder moe na de maaltijd.”
3. Probeer het FODMAP-dieet
Marjan: “Ik had ook altijd last van een opgeblazen buik na het eten. Door onderzoek is ontdekt dat ik het prikkelbaredarmsyndroom heb. Na het volgen van het FODMAP-dieet heb ik geen last meer van een opgeblazen gevoel, mits ik de goede dingen eet.”
4. Zeg dag tegen brood
Carla: “Nadat ik gestopt ben met het eten van brood, aardappelen en pasta heb ik geen opgeblazen gevoel meer na het eten. Ik eet niet koolhydraatarm of glutenvrij, want de koolhydraten haal ik uit onder andere noten, zaden, fruit, groenten en havermout.”
5. Pepermunt na de maaltijd
Hanneke: “Een tijdje geleden waren we in het Zuiderzeemuseum bij de apotheek uit vroegere tijden. Daar vertelden ze dat ze vroeger pepermunt aten na de maaltijd als je een opgeblazen buik had. Daarom krijg je ook vaak in een restaurant een pepermuntje. Het proberen waard, zou ik zeggen.”
6. Een lepeltje zuiveringszout
Paula: “Wat mij helpt is een theelepeltje zuiveringszout opgelost in een glas water. Dit drink ik na de maaltijd. Het kan ook helpen om na de maaltijd een beetje melkwei te nemen. Soms heb je te weinig maagzuur en verteert je eten niet makkelijk, waardoor je een opgeblazen buik krijgt.”
7. Drink muntthee
Stephanie: “Vermijd prikkels zoals te vet, zoet of te scherp eten. Drink na het eten eens een kop muntthee, dit bevordert de spijsvertering. Ook is het een goed idee om naar je lunch te kijken. De kans is groot dat een opgeblazen buik het gevolg is van de lunch, niet de warme maaltijd. Eet je brood? Eet dan eens meergranen- of speltbrood in plaats van tarwebrood.”