De Aziatische hoornaar duikt op verschillende plekken in het land op. En dat is een ramp, aldus bijenhouders. De wespensoort is namelijk een invasieve exoot. Dat houdt in dat de wesp geen natuurlijke vijanden heeft in Nederland en dat de wesp een bedreiging vormt voor andere plant- en diersoorten. De wesp leeft bijvoorbeeld van bijen en andere insecten.
Geen goed nieuws voor bijenhouders en de biodiversiteit in Nederland dus. Gelukkig is de wesp voor onszelf niet heel gevaarlijk (tenzij je allergisch bent voor wespensteken). Een steek van deze wesp is pijnlijker dan die van een ‘gewone’ limonadewesp. Maar de kans dat je door de Aziatische hoornaar wordt gestoken is een stuk kleiner. De hoornaar komt namelijk niet af op zoetigheid en eten.
Imkers slaan alarm
Geen ramp voor onszelf dus, maar wel voor onze omgeving. Zo meldt imker Pim Lemmers uit Heemstede tegen NH Nieuws: “Zo’n nest van Aziatische hoornaars vreet elf kilo insecten per jaar. Wespen, bijen, maar ook vlinders en rupsen worden opgegeten door dat beest.” Er moet dus worden ingegrepen. Dat gebeurt met lokkasten waarmee de koninginnen van de hoornaars worden gevangen. Maar dat is niet voldoende, ook de nesten moeten worden gesignaleerd en geruimd worden. Bijenhouders roepen mensen dan ook op om extra alert te zijn op deze hoornaar en haar nesten.
Hoe herken je de Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar is groter dan de limonadewesp, maar kleiner dan de Europese hoornaar. Opvallend: de koningin en de werksters van de Aziatische hoornaar zijn even groot. Terwijl de koningin van de Europese hoornaar een stuk groter is dan de werkster.
De Aziatische hoornaar is tussen de twee en drie centimeter lang, heeft twee zwarte antennes en een zwart borststuk. Verder zijn de uiteinden van de pootjes geel.
Zo doe je een melding
Imkers roepen mensen op om extra alert te zijn op nesten van de Aziatische hoornaar. De hoornaar maakt twee nesten. Een in het voorjaar en de ander in de zomer. De voorjaarsnesten kun je aantreffen op beschutte plekken zoals veranda’s, schuren of nestkastjes. In de zomer zijn de nesten hoog in de bomen te vinden. Heb je een Aziatische hoornaar gespot of een hoornaarsnest gevonden? Volg deze stappen.
Stap 1: Maak een foto van de hoornaar of de hoornaar bij het nest en onthoud de locatie.
Stap 2: Dubbelcheck of je inderdaad de Aziatische hoornaar hebt gezien.
Stap 3: Geef je melding door via waarneming.nl
Goed om te weten: het doen van een melding is alleen zinvol als de Aziatische hoornaar duidelijk en scherp in beeld is.
Niet alleen de Aziatische hoornaar zorgt voor reuring in het land. Ook andere insecten die zich in en om je huis bevinden kunnen vervelend zijn. Check deze tips tegen bedwantsen, rouwvliegjes, de giftige wolfspin en de eikenprocessierups.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.