We kunnen er niet meer omheen: PFAS. Dit is een verzamelnaam voor stoffen die gebruikt worden in producten als cosmetica, kleding, verpakkingen van voeding en drinkwater. PFAS zijn overal. Hoewel veel onbekend is over de effecten van PFAS weten we wel dat we zo min mogelijk van deze stoffen in ons lijf willen hebben.
Per- en polyfluoralkylstoffen, kortweg PFAS, zijn stoffen die bekend staan om hun water- en vetafstotende eigenschappen. Vanwege deze eigenschappen zijn deze stoffen verwerkt in allerlei producten die we dagelijks gebruiken zoals regenjassen, anti- aanbakpannen en verpakkingen van voedsel. In 2023 is er een onderzoek gestart door het RIVM om uit te zoeken hoeveel PFAS wij Nederlanders binnenkrijgen en hoe we deze hoeveelheid kunnen verminderen. De bezorgdheid over de de schadelijke impact van PFAS op de gezondheid en het milieu groeit. Over heel veel PFAS is nog weinig bekend, wel weten wet dat ze niet of nauwelijks afbreken in de natuur.
Zo vermijd je PFAS
Niet alleen voor je eigen gezondheid, ook voor je omgeving is het beter om zo min mogelijk PFAS te kopen of binnen te krijgen. Hoe minder PFAS er in de producten zit die je koopt hoe minder je bijdraagt aan de verspreiding van deze stoffen en hoe minder van deze stoffen er in onze omgeving, voeding en drinkwater terecht komen.
Check de ingrediënten: Op cosmeticaproducten kun je een ingrediëntenlijst vinden op het product of op de website van het merk of de leverancier. Net als hormoonverstorende stoffen wil je PFAS niet op de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten of nagellakje terugzien.
Zoek alternatieven voor waterafstotend papier: PFAS worden vaak gebruikt om papier water- of vetafstotend te maken. Sinds 2021 is het gebruik van de meeste PFAS verboden in pizzadozen en bakpapier. Een soort PFAS is nog wel toegestaan in deze producten, bij deze stof zijn geen gezondheidsrisico’s aangetroffen voor consumenten. Ook deze stof vermijden? Maak dan je eigen pizza of vervang bakpapier door een goede laag bloem of boter in een bakblik.
Doe beschadigde pannen weg: Volgens het Voedingscentrum kun je pannen met anti-aanbaklaag veilig gebruiken, mits je de pannen zorgvuldig gebruikt. Is de pan beschadigt? Dan kun je deze beter niet meer gebruiken. Stoffen uit de anti-aanbaklaag kunnen dan in je voedsel terecht komen.
Check, check, dubbelcheck: Twijfel je over een product? VeiligheidNL en het RIVM hebben een gezamelijke tool ontwikkeld om je producten te kunnen checken op mogelijke ingrediënten, gan aar Waarzitwatin.nl om te kijken welke ingrediënten er in jouw producten zitten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.