Puzzelen ouderwets, tuttig of saai? Nee joh! Het is niet alleen uitdagend, maar ook nog eens supergezond voor je. Koko Beers, neurobioloog bij de Hersenstichting legt het uit.
De ene puzzel is de ander niet. Zo legt Beers uit wat verschillende puzzels kunnen doen met je gezondheid: “Of je je hersenen traint door te puzzelen, hangt af van welke puzzel je doet. Doe je een kruiswoordpuzzel, dan activeer je je langetermijngeheugen. Je moet echt in je hersenen graven naar bepaalde kennis en dat is goed voor je geheugen. Bij een woordzoeker is dat anders. Daarmee activeer je juist je kortetermijngeheugen. Alleen op dat moment ben je bezig met het zoeken naar een woord. Daardoor word je steeds beter in die specifieke taak, maar je wordt niet beter in het onthouden van dingen in je dagelijks leven.”
Sudoku jezelf slimmer
“Wil je je brein trainen, dan is het belangrijk dat je verschillende puzzels doet en jezelf steeds verder uitdaagt”, vertelt Beers. ”Maak je een sudoku op steeds hetzelfde level, dan word je daar steeds beter in. Het gaat je steeds makkelijker af. Na een tijdje train je je hersenen alleen niet echt meer. Ga je weer een level hoger, dan heeft dat wel effect.”
Werken aan je reserve
“Als je jezelf psychisch en lichamelijk blijft uitdagen, bouw je een cognitieve reserve op”, legt neurobioloog Koko Beers uit. Ontstaat er dan schade aan je hersenen, bijvoorbeeld omdat je ouder wordt, dan gaan je hersenen dankzij deze reserve minder snel achteruit. “Zelfs bij dementie kan de cognitieve reserve je brein een steuntje in de rug geven, omdat het de eerste symptomen vertraagt.”
Om je cognitie te verbeteren en je geheugen te trainen, hoef je volgens Koko Beers niet elke dag te puzzelen, maar is het belangrijk dat je mentale en lichamelijke uitdagingen in je leven inbouwt. “Sociale contacten onderhouden, een studie volgen, een nieuwe taal leren, een muziekinstrument bespelen of een uitdagende puzzel maken zijn goede breintrainers. Het zijn allemaal zaken die het brein aanscherpen. Probeer dan ook altijd nieuwe uitdagingen op je werk of op school te vinden. Op latere leeftijd vertraag je daarmee de eerste symptomen van geheugenverlies.”
Slaap er een nachtje over
Minstens zo belangrijk als (uitdagende) puzzels is goed slapen. Door alle gebeurtenissen overdag worden allerlei verbindingen gevormd tussen zenuwcellen in de hersenen. Tijdens onze slaap bekijkt ons brein de verbindingen en haalt daar als het ware een gummetje over. Verbindingen die niet relevant zijn, worden ‘uitgegumd’. Zo worden we ’s ochtends wakker met een schoongeveegd brein. Dat geeft ruimte om weer nieuwe informatie op te nemen. In onze slaap verwerken we dus informatie die we overdag hebben opgenomen en worden de belangrijke zaken opgeslagen in het geheugen. Slapen is dus van essentieel belang om dingen te onthouden.
Ook interessant: In een samenleving die steeds sneller en sneller lijkt te gaan, is een moment van ontspanning geen overbodige luxe. Sterker nog: met voldoende rust en ontspanning ben je beter weerbaar tegen stress. Op zoek naar inspiratie? Wij tippen je 5 hobby’s waardoor je écht tot rust komt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.