Meestal gaat een verkoudheid vanzelf over. Maar bij tien tot vijftien procent van de Nederlanders houdt de verkoudheid aan. Zij zijn chronisch verkouden zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Bijzondere ontdekking: rode peper kan dan helpen.
Niet-allergische verkoudheid wordt idiopatische rhinitis (IR) genoemd. Hierbij gaat het om chronische verkoudheid waarvoor geen duidelijke oorzaak te vinden is. Je hebt dan neusklachten, maar dit heeft niet te maken met een virus of een allergie. Chronische neusklachten hebben veel invloed op het dagelijks leven.
Verkouden door parfum of kou
Niet-allergische rhinitus heeft te maken met een overactief zenuwstelsel in de neus. Het zenuwstelsel reageert overactief op bijvoorbeeld kou, mist, parfum of alcohol. De neusklachten nemen toe bij temperatuurswisselingen, lichamelijke inspanning, stof, rook en vieze luchtjes.
Hete peper bij verkoudheid
De stof die rode peper zo pittig maakt is capsaïcine. Het blijkt dat deze stof niet alleen een branderig gevoel geeft in onze mond. Het remt ook het overactieve zenuwstelsel in de neus en vermindert een stofje dat normaal gesproken een signaal van pijn doorgeeft in de hersenen.
Uit onderzoek bleek dat medicatie met capsicum in een neusspray effectief is bij mensen met chronische verkoudheid. In het onderzoek werd een groep van dertig mensen opgesplitst. De ene helft kreeg vijf keer per dag een capsaïcine-behandeling en de andere groep vijf keer per twee weken. De eerste groep had minder last van neusklachten na de testperiode en was minder gevoelig voor koude en droge lucht.