Het is steeds normaler om ’s nachts te werken, maar dit heeft wel effect op je biologische klok. Wanneer je dag- en nachtritme regelmatig is omgedraaid, kun je beste werken bij geel licht. Hier voelt je lichaam zich namelijk het prettigst bij laat onderzoek zien.
Tijdens nachtdiensten kun je niet anders dan werken met kunstlicht. Daarom testte de onderzoeker en chronobioloog Maan van de Werken (Rijks Universiteit Groningen) hoe ons lichaam hierop reageert. Ze liet proefpersonen een nacht wakker blijven bij geel licht, wit licht en in het schemerdonker.
Van de Werken ontdekte dat bij wit licht de huidtemperatuur een stuk lager ligt dan bij geel licht. Daarnaast zorgt geel licht ervoor dat het melatonineniveau in het bloed minder daalt. Dit is belangrijk want melatonine is een hormoon dat het inslapen eenvoudiger maakt en de kwaliteit van het slapen verbetert.
Geel licht is gezonder
De proefpersonen vertoonden een normaler nachtpatroon bij geel licht dan bij wit licht. Dit blijkt uit het promotieonderzoek voor de Rijksuniversiteit Groningen. Het verstoort de reacties van het lichaam in de nacht minder, waardoor het misschien ook gezonder is. Daarom raadt de onderzoekster aan om ’s nachts geel licht te gebruiken.
Wit licht maakt alert
Werken bij geel licht is niet voor elk nachtelijk beroep geschikt. Van de Werken merkte namelijk dat de proefpersonen zich minder alert voelden bij geel licht. Dit komt onder andere omdat de huidtemperatuur dan hoger ligt. Daarnaast zorgt juist de blauwe component in wit licht dat je beter wakker blijft. Wanneer het belangrijk is dat je heel alert bent tijdens je werk, is het dus verstandiger om bij wit licht te werken.
Zo werkt het stresshormoon
Cortisol is het stresshormoon dat vanaf vier uur ’s morgens stijgt en een half uur nadat je wakker bent een piek heeft. Hierdoor weet je lichaam dat het tijd is voor actie. Van de Werken ontdekte dat het lichaam tijdens deze fase gevoeliger is voor prikkels die het cortisolniveau doen stijgen. Ga je aan het eind van je nachtdienst iets eten of doe je iets dat stress veroorzaakt? Dan kan het cortisolniveau flink stijgen. Als de cortisolregulatie vaak verstoort is, kan dit de kans op gezondheidsrisico’s verhogen.