Duurzame relaties zijn niet perfect. De mensen met zo’n relatie zijn ook niet altijd gelukkig. Maar ze willen niet anders dan een relatie met elkaar hebben en de relaties houden wel stand. We zochten uit waar dat mee te maken heeft. Welke fouten maken veel mensen in een relatie? En wat zijn dé pijlers voor een gezonde relatie? 6 adviezen voor een duurzame relatie.
We geven zes veelgemaakte fouten én adviezen. Goed om te weten: de adviezen zijn meteen dé pijlers van een gezonde relatie, opgesteld door Amerikaans wetenschapper John Gottman op basis van jarenlang onderzoek.
1. Niet luisteren en geen interesse tonen
Advies: Weet wat de ander belangrijk vindt
In gelukkige relaties kennen de partners de belangrijkste gebeurtenissen uit elkaars geschiedenis, weten ze wat de ander belangrijk vindt, kennen ze elkaars voor- en afkeuren en elkaars dromen. En: ze doen daar iets mee. Het vergemakkelijkt het dagelijks leven. Als hij weet dat ze slecht heeft geslapen, vergeeft ze hem zijn nukkige gedrag. En zij koopt kwark voor hem, omdat hij yoghurt niet lekker vindt.
2. Elkaar niet erkennen en proberen te veranderen
Advies: Respecteer elkaar
Behandel elkaar met waardigheid en respect. Iedereen is anders, ook je partner. Wees tolerant als het gaat om tekortkomingen – jij hebt ze ook. Focus op de kwaliteiten, talenten en mooie eigenschappen van je partner. Dat is zinvoller én leuker, toch?
3. Niet met elkaar praten, liegen en je gevoel verbergen
Advies: Praat met elkaar
De romantiek zit niet in diners bij kaarslicht, maar in het delen van opmerkingen en gebeurtenissen. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen. Mensen vragen via kleine (en soms nutteloos klinkende) opmerkingen vaak steun, aandacht, humor of genegenheid aan hun partner. Geef je partner vertrouwen en vertrouw andersom je partner.
4. Gedrag negatief interpreteren, van een mug een olifant maken en de ander de schuld geven
Advies: Los problemen op
Wees tolerant als het gaat om tekortkomingen en praat eventuele problemen zo snel mogelijk uit. Lopen conflicten uit de hand, doe dan een poging tot herstel. Een relatie gaat ook om commitment. Je zult het niet altijd eens worden over eetgewoontes, voor- en afkeuren of waar je naar op vakantie gaat. In succesvolle relaties worden ruzies en meningsverschillen opgelost.
5. Te onafhankelijk opstellen, niet luisteren naar de mening van de ander
Advies: Laat je beïnvloeden door je partner
Natuurlijk is het goed om voor jezelf op te komen, je mening te laten horen en je eigen plan te trekken. Maar het toelaten van je partners mening is een teken van respect. Je hebt niet voor niets een relatie; je staat er samen voor.
6. Geen tijd vrijmaken voor je relatie
Advies: Geef het leven samen zin
De vraag is natuurlijk waarom je een relatie hebt, als je niets samen doet of deelt. Uit onderzoek blijkt dat succesvolle paren een gedeelde levensvisie hebben. Zingeving bestaat uit rituelen om een band te scheppen en levensdoelen. Van samen op dansles gaan, elke avond voor het slapengaan met elkaar knuffelen tot een gedeelde toekomstvisie hebben.
De veerkracht waardoor de ene relatie het wel redt en de andere niet, heet ‘commitment’. Dat is de som van vertrouwen (intimiteit), zelfbeheersing (zelfregulatie) en waardering (dankbaarheid).