Je werkplek zou een veilige omgeving moeten zijn. Toch hebben veel werkenden in Nederland te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, zoals seksuele intimidatie. Ervaar jij dit ongewenste gedrag? Deze tips kunnen je helpen om sterker in je schoenen te staan.
Seksuele intimidatie op het werk is een gevoelig onderwerp, terwijl het regelmatig voorkomt. In 2021 kwam uit onderzoek van het CNV onder een groep van 2700 werkenden dat 30 procent van de werkende vrouwen wel eens te maken had gehad met aanranding of een andere fysieke vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer. 61 procent heeft te maken met seksueel getinte opmerkingen, schunnige woorden, sissen of ander vervelend, seksueel getint taalgebruik. Bij mannen is dit 18 procent. Een kwart van de vrouwen heeft te maken met digitale seksuele intimidatie. Uit schaamte of angst voor de consequenties, houdt 30 procent het stil en 41 procent gaat niet naar de vertrouwenspersoon binnen het bedrijf.
Ook de FNV voerde in 2021 een onderzoek uit. Daaruit bleek dat 1 op de 10 vrouwen de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met fysiek geweld of intimidatie.
Wat is seksuele intimidatie?
Allereerst is het goed om te weten wat er wordt verstaan onder seksuele intimidatie. ”Bij seksuele intimidatie gaat het om opmerkingen, gebaren en handelingen die seksueel getint zijn en die werknemers als ongewenst ervaren. Het kan gaan om verbaal en non-verbaal gedrag en om fysiek contact. Het is goed mogelijk dat de dader zich er niet bewust van is, dat hij zich schuldig maakt aan seksuele intimidatie. Een opmerking kan misschien bedoeld zijn als grapje. Dat maakt het niet minder serieus dan ‘bewust’ ongewenste seksuele intimidatie”, aldus de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Stress, angst en schaamte
Ben je slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, dan kan dit stressklachten opleveren. Je kunt je gespannen voelen, angstig of boos zijn, huilbuien krijgen of je terugtrekken. Je kunt je ook schuldig voelen of schamen. Dit laatste zie je dan ook vaak terug bij seksuele intimidatie.
Seksuele intimidatie op de werkvloer? 7 tips
Voel jij je seksueel geïntimideerd? Actie ondernemen kan lastig zijn, zeker als de dader meer macht heeft. Toch is het belangrijk om anderen niet over jouw grenzen te laten gaan. Deze zeven tips kunnen je helpen:
- Stel duidelijke grenzen: Laat de dader weten dat zijn of haar gedrag ongewenst is. Dit kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om je grenzen duidelijk aan te geven. Zeg bijvoorbeeld: “Dit vind dit onprettig en ik wil dat je stopt.” Probeer daarna met diegene het gesprek aan te gaan.
- Ga naar een bedrijfsarts of vertrouwenspersoon: Hoewel ruim 40 procent niet naar de vertrouwenspersoon binnen het bedrijf gaat, is het wel verstandig om hulp te vragen. Een vertrouwenspersoon kan je namelijk verder helpen en de volgende stappen met je bespreken. Deze persoon kan ook een melding doen van het grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld als je zelf anoniem wilt blijven. Heb je lichamelijke of psychische klachten door het grensoverschrijdend gedrag? Bespreek deze dan met de bedrijfsarts.
- Noteer de incidenten: Krijg je te maken met seksuele intimidatie, dan is het niet gek dat je perplex staat van de gebeurtenis en het als een waas aan je voorbij gaat. Schrijf daarom de incidenten op. Noteer de data, tijden, plaatsen, betrokken personen en het gedrag. Bewaar ook bewijs zoals appjes en e-mails. Deze notities kunnen van onschatbare waarde zijn als je het probleem officieel wil aankaarten.
- Zoek steun: Hoewel praten over seksuele intimidatie een gevoelig onderweg is om erover te praten, is het wel heel erg belangrijk om de ervaring te delen! Praat erover met collega’s die je vertrouwt. Zij kunnen steun bieden en mogelijk getuigen van het gedrag als dat nodig is. Je verhaal delen met externe partijen kan ook helpen. Bij Slachtofferhulp Nederland, Centrum Seksueel Geweld of CNV Vakmensen.
- Ken je rechten: Weten welke wettelijke bescherming je hebt, kan je helpen om met meer vertrouwen op te treden. In Nederland zijn er verschillende wetten die je beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, zoals de Arbeidsomstandighedenwet. Wees niet bang om juridisch advies in te winnen als dat nodig is. Ook goed om te doen: check de klachtenregeling van je werk of je cao.
- Zorg voor jezelf: Grensoverschrijdend gedag op de werkvloer kan stress, angst en schaamte veroorzaken. Praat jezelf geen schuldgevoel aan en blijf vooral goed voor jezelf zorgen: voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging. Dit help je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterk te blijven.
- Overweeg andere opties: Als de situatie niet verbetert, ondanks je inspanningen, kan het tijd zijn om te kijken naar een andere werkomgeving waar je wel veilig bent. Soms is dit beste wat je kunt doen. Je gezondheid en welzijn staan voorop.
Ook interessant: Pesten gebeurt alleen op een basisschool, denk je. Niet waar: een half miljoen mensen gaat elke dag met lood in de schoenen naar het werk. Zij worden gepest door hun collega’s of baas. Een serieus probleem. Maar wat kan je doen tegen persten op de werkvloer? Check hier de tips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.