Tikken we (bijna) de dertig graden aan? Héérlijk, maar ook erg vervelend als je een slechte slaper bent. Die zomerse temperaturen zorgen namelijk voor snikhete, klamme nachten. Voor iedereen die het zat is om te woelen en wakker te liggen, verzamelden wij elf tips. Zo kom je ondanks de hitte toch snel in dromenland.
Slecht slapen komt veel voor in Nederland. Zo geeft arts en therapeut Aline Kruit in haar boek Slapen is niets doen aan dat twintig procent van de bevolking klaagt over slapeloosheid, iets dat het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt met een recente enquête. Zowel het inslapen, doorslapen en wakker worden is voor deze mensen een groot probleem. Hoe moet dat als de mussen van de daken vallen door de hitte? Wij stellen je gerust met acht tips:
1. Laat ’s avonds je raam open
Timmer overdag je ramen dicht met gordijnen en open de kieren op het moment dat het donker wordt. Zet ook een ventilator of airco bij het raam. Waarom? Een ventilator zuigt de lucht achter zich op en blaast deze aan de voorkant er weer koel uit. Nog beter: zet een aantal flessen met ijs voor de ventilator. Gegarandeerd een koel briesje!
2. Verkoel je nek
Verkoelen doe je niet alleen met een open raam of ventilator, maar ook met je lichaam. Leg een koud washandje, koelelement (verpakt in een handdoek) of een kruik gevuld met koud water in je nek, tegen je knieën of voeten. Hierdoor voelt de rest van je lichaam snel koeler.
3. Slaap met een laken
Hoewel je misschien geneigd bent om ‘s nachts de dekens van je af te gooien, is het slim om toch onder een dunne, katoenen laken te slapen. ’s Nachts koel je af (ja ook als het zo warm is!), waardoor je eerder wakker wordt. Laat je voeten wél in de openlucht, want die voeren de warmte af. Er is trouwens een reden waarom we niet zonder deken kunnen slapen, zelfs als het warm is. Het antwoord lees je hier.
4. Trek een pyjama aan
Naakt in bed kruipen om af te koelen, heeft het averechtse effect. Wie beter wil slapen in de hitte, doet er goed aan om een katoenen shirt aan te trekken. Waarom? Omdat dit het zweet opvangt dat anders in je bed zou trekken. Slaap je naakt, dan is de kans groot dat je beddengoed klam wordt door het zweet. Dat slaapt alles behalve lekker.
5. Gebruik de vriezer
Let op: deze tip lukt alleen als je tijd hebt om je voor te bereiden (en dus niet als je al bezweet wakker ligt). Leg je kussensloop of lakens een nachtje in de vriezer en je slaapt als een roos. Zit je middenin een hittegolf? Pak dan gelijk wat extra beddengoed uit je kast. Vergeet niet een speciale zak voor de vriezer te gebruiken!
6. Neem een lauwwarme douche
Als het buiten tropisch warm is, stap je misschien graag onder een ijskoude douche voor het slapen. Hierdoor krijg je het alleen nóg warmer. Door een koude douche koelt je lichaam zoveel af, dat het extra warmte gaat generen om je interne thermostaat weer op orde te krijgen. Beter is het om een lauwwarme douche te nemen voordat je in bed springt.
7. Slaap met gespreide armen
Misschien een beetje onhandig voor de persoon die naast je slaapt, maar gespreid slapen is een effectieve oplossing bij extreme hitte. Gespreide armen en benen voorkomen warmte rondom je ledematen, waardoor je minder plakkerig wordt. Goed excuus dus om een groot deel van het bed in te pikken.
8. Drink genoeg
Natuurlijk is goed en genoeg drinken ook belangrijk. Hiermee voorkom je uitdroging doordat je veel zweet. Warme dranken als thee zijn dorstlessend en bevorderen het zweten, waardoor je lichaam afkoelt. Laat dat nou net je doel zijn!
9. Sport niet in de avond
Voor de fanatieke sporters: probeer eerder op de dag te sporten. Als ‘s het avonds buiten 25 graden is en je gaat sporten, is het lastiger om daarna in slaap te komen. Je lichaamstemperatuur stijgt door het sporten namelijk nog meer. Niet iedereen raakt die warmte snel weer kwijt.
10. Blijf wat langer op
Maak er tot slot geen strijd van om in de slaap te vallen. Blijf nog wat langer in de tuin zitten, lees een extra hoofdstuk uit je boek of kijk die ene serie uit. Je gaat hierdoor ontspannen slapen. Bang voor een duf gevoel de volgende dag? Dan heb je geluk: het zomerlicht houdt je langer op de been.
11. Verplaats je bed
Vind je ondanks bovenstaande tips slapen in de hitte nog steeds onmogelijk? Kijk dan of je tijdelijk je bed kunt verplaatsen. Slaap voor een nacht buiten op je balkon, dakterras of in je tuin. Wat ook al helpt, is je matras naar de grond verplaatsen. Hete lucht stijgt namelijk op. Hoe dichter je bij de grond bent, hoe koeler het dus is. Een nacht slapen op de bank in de woonkamer – mits het daar koeler is – is natuurlijk ook een optie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.