Als je sport dan zweet je, net als wanneer het warm is of als je pittig eet. Heel normaal en zelfs nuttig. Maar wat als je zweet tijdens je slaap? Het kan zijn dat er dan meer aan de hand is. Nachtzweten heeft namelijk verschillende oorzaken. Dit zijn de zes belangrijkste.
Zweten is gezond en een belangrijk lichaamsproces. Ons zweet fungeert namelijk als een persoonlijke airco. Als je lichaamstemperatuur stijgt, kan het lichaam via de huid niet voldoende warmte kwijt. Het gevolg: je gaat zweten. Dit kan gebeuren als je sport en in de zon zit, maar ook tijdens je slaap. Dit zijn de belangrijkste oorzaken:
1. Je slikt bepaalde medicijnen
Lees jij nooit de bijsluiter van een medicijn? Dat kun je beter wel doen. Als je regelmatig badend in het zweet wakker wordt, kunnen medicijnen weleens de boosdoener zijn. In sommige medicijnen zitten namelijk stoffen die ervoor zorgen dat je ‘s nachts overmatig gaat zweten. Dit geldt voor de pil, voor antidepressiva en ook voor verschillende pijnstillers. Het is dus zeker de moeite waard om de bijsluiter grondig te lezen. Als medicatie de veroorzaker blijkt te zijn, overleg dan met je huisarts of er alternatieven zijn die deze bijwerking niet hebben. Stop natuurlijk nooit zomaar met medicijnen.
2. Je ervaart veel stress of angst
Als je overdag veel stress of angst ervaart, kan dit doorwerken tijdens je slaap. Door angst en stress gaat onder andere je hart sneller kloppen en vernauwen je bloedvaten. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Je lichaamsthermometer signaleert dit en zorgt ervoor dat je gaat zweten om de temperatuur weer op een normaal niveau te krijgen. Vaak droom je ook onrustiger of schrik je wakker vanuit een nachtmerrie. Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden en ontspan voordat je naar bed gaat.
3. Je bent in de overgang
Nachtzweten kan een symptoom zijn van een aantal hormonale aandoeningen, maar het kan ook betekenen dat je in de overgang bent. Veel vrouwen hebben last van nachtzweten tijdens deze periode. Dit komt doordat het temperatuurcentrum in de hersenen, de hypothalamus, gevoelig is voor het wisselen van hormoonspiegels. Door de plotselinge daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, raakt je inwendige thermostaat van slag. Deze thermostaat reageert alsof je lichaamstemperatuur te hoog is en doet er vervolgens alles aan om deze hitte kwijt te raken. Je bloedvaten verwijden en er wordt meer bloed naar je huid getransporteerd. Hierdoor ga je meer zweten, van een paar zweetdruppels tot een kletsnat T-shirt. Door zo puur mogelijk te eten, kleding te dragen van natuurlijk materiaal en stress te vermijden, kun je de kans op nachtzweten iets verkleinen.
4. Je hebt een te lage bloeddruk
Door een te lage bloeddruk kun je ‘s nachts ook gaan zweten. Bij mensen met diabetes komt dit vaker voor. Als je diabetes hebt, zijn er momenten dat het suiker in je bloed te laag of te hoog is. Bij een te lage bloedsuikerspiegel spreek je van een hypo. Door regelmatig en gezond te eten en geen maaltijden over te slaan, blijft je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. De kans op een vochtig matras is dan kleiner.
5. Je hebt alcohol gedronken
Als je een paar glazen wijn of bier hebt gedronken en gaat slapen, is je lichaam nog hard aan het werk. De kans is groot dat het zweet je dan uitbreekt. Doordat je maag, lever en darmen druk bezig zijn om de alcohol af te breken, krijg je het warm en ga je zweten tijdens je slaap.
6. Je slaapgewoonten zijn niet oké
De temperatuur waarin je slaapt, het matras en zelfs de pyjama die je draagt zijn vaak de simpelste oorzaken van nachtelijk zweten. Van te veel dekens, een niet ademende pyjama en dichte ramen ga je simpelweg zweten. Je lichaamstemperatuur wordt namelijk ontzettend beïnvloed door de stoffen waarmee je huid in contact komt. Zet je raam op een kier, draag stoffen als katoen of linnen en pas op met te veel dekens.
Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekendheid. Daarom poppen verzwaringsdekens als paddenstoelen uit de grond als hét hulpmiddel, maar werkt een verzwaringsdeken ook écht tegen slaapproblemen? Zochten wij voor je uit!
Psst.. In het februarinummer van Gezondnu lees je nog veel meer handige slaaptips die je moet kennen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.