De een wordt in de ochtend wakker en kan dromen tot in detail navertellen, terwijl de ander zich niks meer van de nacht kan herinneren. Hoe kan dat? En kun je jezelf eigenlijk trainen om je dromen beter te onthouden?
Je hebt vast weleens gehoord van verschillende slaapfasen. Dromen heeft alles te maken met onze REM-slaap. Niet voor niets wordt de REM-slaap ook wel de droomslaap genoemd. Volgens Slaapcentrum Slingeland doorlopen we elke nacht gemiddeld drie tot vijf slaapcyclussen bestaande uit de sluimerfase, lichte slaap, diepere slaap en de droomslaap. Tijdens de diepe slaap herstelt je lichaam en tijdens de droomslaap is het de beurt aan je geest om te herstellen van de dag. Maar wat gebeurt er precies tijdens onze droomslaap?
Droomslaap
Tijdens de REM-slaap maken onze ogen snelle bewegingen – Rapid Eye Movement – en zijn onze hersenen flink actief. Tegelijkertijd zijn onze spieren volledig ontspannen. Zijn je spieren niet volledig ontspannen? Dan kan het zijn dat je gaat slaapwandelen. Je hersenactiviteit tijdens de REM-slaap is te vergelijken met de hersenactiviteit van iemand die wakker is. De hersenen zijn druk met geheugenfuncties en het verwerken van informatie en ervaringen van de dag. En dit uit zich in je dromen.
Timen wanneer je wakker wordt
Waarom onthouden we dromen soms wel en soms niet? Dit hangt af van de slaapfase waarin je wakker wordt. Omdat de droomslaap de laatste fase is van een slaapcyclus en we in de fase daarna – de sluimerfase – minder diep slapen kunnen we tussen deze fases door (soms onbewust) wakker worden. Als je gelijk na de droomslaap wakker wordt is de kans het grootst dat je je droom onthoudt. Gaat de wekker en voelt het alsof je uit je slaap wordt gerukt? Of ben je bijna te moe om de alarmklok überhaupt te horen? Dan is de kans een stuk kleiner dat je je droom nog kunt herinneren. Word je daarentegen geleidelijk aan wakker? Dan is de kans groter dat je je droom kunt navertellen.
Dromen zit in je genen
De een kan nou eenmaal beter dromen onthouden dan de ander. Hoe dat komt? Franse onderzoekers vergeleken de hersenen van mensen die vaak dromen met het brein van mensen die (vrijwel) nooit dromen. Hierbij werden verschillende hersengebieden meegenomen. Het resultaat? Mensen die overdag én ‘s nachts veel hersenactiviteit hebben in de prefrontale cortex en de temporopariëtale junctie dromen meer. De temporopariëtale junctie is verantwoordelijk voor het verwerken van externe prikkels en wordt geactiveerd als je wordt afgeleid, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Eerder is al uit onderzoek gebleken dat mensen die dromen onthouden in de nacht vaker wakker worden. Volgens onderzoekster Perrine Ruby van ScienceDaily verklaren deze bevindingen dat mensen met een hogere hersenactiviteit vaker even wakker worden doordat ze gevoeliger zijn voor externe prikkels en hierdoor meer kans hebben hun dromen te onthouden. Maar kun je je brein ook een handje helpen met het onthouden van dromen?
Tips voor beginnende dromers
Pak niet gelijk je telefoon: Mailtjes, berichtjes en andere notificaties trekken gelijk je aandacht zodra je je telefoon opent. Blijf liever nog even rustig liggen zonder direct je telefoon erbij te pakken. Wie weet schiet die bizarre droom je ineens weer te binnen.
Blijven liggen: Draai je je gelijk om zodra je wakker wordt? Dan is de kans groter dat je droom vervliegt doordat je direct weer in het hier en nu bent. Blijf in plaats daarvan even rustig liggen in dezelfde houding met je ogen gesloten en probeer terug te denken aan wat je gedroomd hebt.
Actief herinneren: Je dromen onthouden kun je trainen door zodra je ook maar iets uit je droom kunt herinneren hier actief aan terug te denken of dit gelijk op te schrijven. Als is het maar een klein detail. Door dit op te schrijven kun je soms andere delen van je droom ook terughalen. Kun je je helemaal niets herinneren van je droom? Misschien weet je nog wel het gevoel dat je had toen je wakker werd. Probeer dit gevoel langer vast te houden. Het beeld van je droom kan zo eerder weer naar voren komen.
Schrijf direct je droom op: Leg een notitieblokje en een pen op je nachtkastje. Word je wakker met een droom nog vers in je geheugen? Schrijf alles wat je je kunt herinneren gelijk op!
Manifesteer je dromen: Neem jezelf voor om je dromen te onthouden. Door voordat je in slaap valt jezelf te vertellen dat je je dromen gaat onthouden maak je hersenen onbewust alerter op het onthouden van dromen. Ja, dit kan écht werken!
Zorg voor een goede nachtrust: De belangrijkste voorwaarde om dromen te onthouden is voldoende nachtrust. Optimaliseer je hoeveelheid diepe slaap door blauw licht in de avond te vermijden en alcohol en cafeïne te beperken. Zorg voor een donkere kamer met frisse lucht en weinig geluiden. Meer tips om beter te slapen? Je leest het hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.