Vol goede moed zet je de avond van tevoren je wekker, maar vervolgens draai je ‘s ochtends toch nóg een keer extra om. Vooral in het najaar is dit erg verleidelijk. Herkenbaar? Dan gaan deze tips je helpen om ook in het najaar vroeg op te staan.
Zet je in de herfst- en winterperiode de wekker? Grote kans dat het dan nog pikdonker is als je wakker wordt. Die kou buiten de dekens maakt het daarnaast allesbehalve makkelijker om vroeg uit de veren te gaan. Voor alle slaapmutsen die wel vroeg op wíllen staan, maar een beetje meer motivatie nodig hebben: met deze tips wordt vroeg opstaan een eitje.
1. Bedenk waarom je vroeg wilt opstaan
Je kunt je misschien voorstellen dat het een stuk makkelijker is om op te staan als je een doel hebt. Bedenk je waarom je eerder je bed uit wil. Wil je in de ochtend sporten? Langer de tijd nemen om een kopje koffie te drinken en rustig je dag te starten? Visualiseer wat je met je langere ochtend wil doen en bedenk hoe fijn het voelt om tijd voor jezelf te nemen in de ochtend. Motivatie: check!
2. Start de dag met iets leuks
Welke activiteiten zorgen ervoor dat jij met een goed gevoel de dag kunt beginnen? Yoga, wandelen, lezen, muziek luisteren, een uitgebreid ontbijt maken? Zo creëer je een moment om naar uit te kijken en wordt opstaan een makkie. Je bed uit gaan om iets te doen waarvan jij blij wordt is nou eenmaal makkelijker dan opstaan met een waslijst aan taken.
3. Creëer een fijne routine
Zorg voor een fijne ochtendroutine. Wat vind jij belangrijk om te doen in de ochtend? Combineer wat jij graag in de ochtend doet met je vaste huidverzorging-, tandenpoets-, en aankleedroutine. Een routine zorgt ervoor dat we minder over bepaalde taken na hoeven te denken waardoor dit ons minder moeite kost. Eerder schreven we al een artikel over hoe je een nieuwe gewoonte aanleert.
4. Aftellen van 3 tot 0
De wekker gaat. Nog vijf minuutjes blijven liggen. En daarna nog eens vijf minuten. Je denkt misschien een paar minuten extra slaap te kunnen pakken. Maar snoozen zorgt er niet voor dat je lichaam meer uitrust. De korte tijd dat je weer in slaap valt verstoort volgens Lienke de Jong je nachtrust en je slaapcyclus. In dit artikel geeft Lienke zes gouden tips om vroeg uit je bed te komen. Voor een energiekere ochtend kun je daarom beter gelijk je bed uit springen. De truc om gelijk op te staan? Aftellen! Wanneer je in je hoofd (of hardop) aftelt van drie naar nul activeer je een deel van je brein waardoor je je wakkerder voelt. Bij de nul ga je rechtop zitten en stap je uit bed.
5. Vast slaapritme
Wordt je in het weekend rond het middaguur wakker en ga je doordeweeks laat naar bed? Dan wordt het lastig om in de ochtenden vroeg uit bed te stappen. Tijd voor een vast slaapritme! Door dagelijks op hetzelfde tijdstip te slapen en wakker te worden wordt het makkelijker om vroeg op te staan. Je lichaam zal na een tijdje wennen aan het slaapritme. Anderhalf uur voor het opstaan bereidt je lichaam zich al voor op het opstaan, waardoor je natuurlijker (en minder vermoeid) wakker wordt. Tip: zorg dat het verschil tussen je oude slaapgewoontes en je nieuwe slaapritme niet te groot is. Van de ene op de andere dag een paar uur eerder opstaan is lastig vol te houden. Zet je wekker elke dag een kwartiertje eerder om de tijd dat je opstaat langzaam steeds eerder te maken
6. Voldoende slaap
Je lichaam heeft simpelweg gewoon een bepaald aantal uren slaap nodig. Wie vroeg op wil staan zal dan ook eerder naar bed moeten gaan. Als je voldoende slaap hebt gehad wordt het een stuk makkelijker om je bed uit te komen in de ochtend. Dit verschilt per persoon van zeven tot negen uur slaap per nacht. Moeite met het behalen van een goede nachtrust? Deze tips kunnen je helpen.
7. Koud water drinken
We weten allemaal dat voldoende water drinken erg belangrijk is. Maar de dag starten met het drinken van een glas koud water kan je ook nog eens helpen met wakker worden. Een glas koud water geeft je een energieboost en je bent gelijk gehydrateerd. Win-win situatie!
8. Wake-up light
In de zomer worden we vaak makkelijker wakker, omdat het vroeger licht wordt. Lichtstralen van de ochtendschemering zorgen ervoor dat je lichaam wekhormonen aanmaakt. Heb je veel moeite met opstaan als het nog pikkedonker is? Een wake-up light kan je in de winter helpen met opstaan. Dit soort wekkers bootsten het opkomen van de zon na, waardoor je lichaam op een geleidelijke manier wakker wordt.
Kun je slaap inhalen? Wat is de beste slaaphouding voor je darmen? En wat zijn de gevolgen van een slaaptekort? Dit en nog veel meer over slapen lees je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.