Tientallen aangebroken verpakkingen, potten met ingrediënten die achter in de kastjes staan te verstoffen en een paar verdwaalde zakjes kruiden. Klinkt dit als jouw voorraadkast? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen! Met dit stappenplan organiseer je je kastjes én houd je het voortaan opgeruimd.
Stap 1: Haal de kastjes helemaal leeg
We beginnen met een schone lei, lege kastjes. Haal de kastjes helemaal leeg. Dit is gelijk een goed moment om de houdbaarheid van etenswaren te checken en weg te gooien wat niet meer goed is. Veel producten kun je ook na de houdbaarheidsdatum nog eten. Hier lees je daar meer over.
Stap 2: Maak categorieën
Verdeel de producten in handige categorieën. Kruiden bij de kruiden, pasta’s bij de pasta’s en de broodbelegproducten bij elkaar. Bedenk ook alvast een logische plek in de voorraadkast voor deze producten. Tip: leg producten die je niet vaak nodig hebt op een plek waar ze niet in de weg liggen.
Stap 3: Uitschuifbare lades
Orden je alle producten in kastjes? Grote kans dat je de producten achter in het kastje vergeet óf dat je juist telkens het achterste product nodig hebt. Rommel gegarandeerd. Uitschuifbare lades zijn een handige oplossing. Heb je deze niet? Schaf (tweedehands) uitschuifbare bakken aan die je op een rails in de lades bevestigt. Zo gebruik je de volledige ruimte van je kastjes.
Stap 4: Gebruik opbergers
Kleine producten zoals kruiden of broodbeleg kunnen al gauw rommelig ogen. Berg deze daarom per categorie op in een mandje of een bakje. Tip: wil je geen nieuwe bakjes aanschaffen? Bij de kringloop kun je voor een paar euro vaak allerlei handige bakjes op de kop tikken.
Stap 5: Creëer een ‘restjesmand’
Doop één van de mandjes om tot een heuse ‘restjesmand’. In dit mandje stop je alle producten waarvan de houdbaarheid dreigt te verlopen. Zet het mandje in het zicht zodat je deze restjes ook echt op gaat maken. Dit kun je ook heel goed doen in de koelkast. Zet producten die als eerste op moeten vooraan.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.