Ieks! Zie ik dat goed? Een teek! Van dat kleine beestje op je huid kun je behoorlijk schrikken. Het is belangrijk dat je een teek zo snel en goed mogelijk verwijdert. Want: hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Zo verwijder je een teek zonder gestuntel.
Het tekenseizoen is in volle gang. En wie aan teken denkt, denkt vooral aan het bos. Helaas: uit een tekentelling van de Wageningen University & Research blijkt dat teken veel vaker voorkomen in tuinen dan gedacht. In je eigen tuin ben je dus lang niet altijd veilig. Daarnaast veroorzaakt het niet alleen de ziekte van Lyme, maar nog veel meer vervelende klachten. Extra belangrijk dus om te weten hoe je een teek verwijdert.
Fout 1: Je gebruikt middeltjes voordat je de teek verwijdert
Regel één: gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek hebt verwijderd. Je vergroot de kans op ontsteking en het kan zijn dat je de teek juist verder in je huid duwt.
Fout 2: Je gebruikt een willekeurige naald of brandende lucifer
Een teek kun je verwijderen met een speciale tekentang. Zorg dus altijd dat je deze in je tas hebt zitten als de natuur in gaat. Heb je geen tang? Een puntig pincet werkt ook. Gebruik je een pincet? Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet vervolgens het beetwondje. Als je een tekentang gebruikt geldt het volgende: pak met de tang de teek in zijn nek vast en draai voorzichtig, na enige tijd laat de teek vanzelf los. Ontsmet de plek met jodium of alcohol.
Fout 3: Je pakt niet de kop van de teek
Bij verkeerd verwijderen van de teek kan hij zijn maaginhoud dumpen inclusief schadelijke bacteriën en virussen. Probeer altijd de kop van de teek vast te pakken, zo is de kans groot dat je de teek in zijn geheel verwijderd. En dat is noodzakelijk. Ga dus niet hard trekken of het eigenhandig proberen.
Fout 4: Je let niet op verkleuring
Waar je ook op moet letten is het ontstaan van een verkleuring op de huid of de veelvoorkomende klachten (pijn in de armen of benen, hoofdpijn, dubbel zien) bij de ziekte van Lyme. Schrijf daarom op wanneer en waar je op de huid gebeten bent en houdt dit tot drie maanden in de gaten.
Fout 5: Je gaat niet naar de huisarts bij..
- Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
- Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
- Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.
Zowel in een vroeg als in een laat stadium is een tekenbeet te behandelen met antibiotica. In een later stadium kan er al wel schade zijn ontstaan. Daarom is het altijd verstandig om bij twijfel bij de huisarts aan te kloppen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.