Plassen, we doen het allemaal, meerdere keren per dag. Maar ondanks dat het de normaalste zaak van de wereld is, weten we er weinig over. Wat weet jij eigenlijk over hoe gezond jouw plasgedrag is? Zit jij in de juiste houding op het toilet? Upgrade je toiletkennis.
We gaan gemiddeld zes tot acht keer per dag naar het toilet, dat is zo’n 2500 keer per jaar! Dat betekent dat we ongeveer één tot drie jaar van ons leven op de wc doorbrengen. Zijn we dan echt jaren van ons leven kwijt aan naar de wc moeten? Nee hoor, we zijn tegelijkertijd bezig met nadenken, de kalender bekijken, lezen, mobiele telefoon checken, roken en gamen.
Blaascapaciteit
Er kan maar zo’n 350 tot 500 milliliter vocht in de blaas. Dus niet een liter of meer, zoals veel mensen denken. Bij uitzonderingen kan het voorkomen dat er 800 ml in de blaas kan, maar diegene moet dan wel heel nodig naar de wc.
Incontinentie
Drie kwart van de Nederlanders heeft af en toe problemen met plassen, bijvoorbeeld incontinentie of een overactieve blaas. De meest voorkomende plasklachten zijn vaak (‘s nachts) moeten plassen en een sterke aandrang hebben om te plassen. Meer dan de helft heeft weinig moeite om over zijn/haar plasklachten te praten. Plasklachten worden vooral besproken met partners, mensen zonder plasklachten geven aan dat ze dit juist met de huisarts zouden bespreken.
Voor de zekerheid even naar het toilet voordat je weg gaat, iedereen herkent het wel. Op het moment dat je incontinent wordt en daardoor voor de zekerheid steeds vaker maar even naar het toilet gaat kan een aandrangincontinentie ontwikkelen. Doordat je steeds de blaas leegt kan deze steeds minder urine verdragen en krijg je uiteindelijk bij de geringste vulling van de blaas al het gevoel dat je meteen moet plassen. Het is belangrijk je plas een tijdje op te houden zodat de blaas zich normaal kan vullen en legen.
Bekkenbodem trainen
Het trainen van de bekkenbodem heeft niet alleen bij jonge vrouwen effect. Ook op hoge leeftijd helpt het bij incontinentie. De bekkenbodemspieren kun je overal trainen, niemand die het ziet of merkt. Moet je even ergens wachten? Prima gelegenheid om de bekkenbodemspieren te trainen.
Welke soort incontinentie heb ik?
Vrouwen jonger dan 65 jaar met incontinentieklachten hebben in meerderheid stressincontinentie; bij ouderen gaat het vaker om urge- of gemengde incontinentie. Bij stressincontinentie zijn het afsluitmechanisme van je blaas en je bekkenbodemspieren niet meer zo sterk. Bij druk (springen, tillen, niezen) lekt er urine. Eén op de vier vrouwen boven de 35 jaar heeft deze vorm van incontinentie. Bij aandrangincontinentie is de aandrang voor het plassen te hoog en kan je urine verliezen.
Fruit tegen plasproblemen
Cranberry’s drijven vocht af, maar er zit ook een stof in die ervoor zorgt dat er geen bacteriën gaan ophopen in de urinebuis en blaas. Daardoor gaat plassen makkelijker. Je kan het zelfs zien als natuurmedicijn tegen allerlei blaas- en urinebuisproblemen.
Plashouding
Vrouwen plassen meestal zittend (behalve die keren dat je in Frankrijk langs de weg stopt ze sinds 1980 de wc’s niet vernieuwd hebben) met de rok/jurk/broek op de knieën en vouwen het wc-papier op. Mannen plassen vaker staand dan zittend, wat eigenlijk gek is want meerdere specialisten (Rijnstate ziekenhuis en fysiotherapeuten) geven aan dat zittend plassen beter is. De manier waarop je zit is ook belangrijk. Ga op het midden van de bril zitten, niet alleen op het puntje, je voeten moeten plat op de grond staan en blijf zeker niet boven de bril hangen. Zo zorg je ervoor dat je blaas goed geleegd wordt.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.