Je hoopt er nooit op, maar het kan gebeuren dat iemand in jouw omgeving een hartstilstand krijgt. Je belt 112 en terwijl de ambulance onderweg is, krijgen burgerhulpverleners een melding om met een AED te reanimeren. De kans is groot dat zo’n apparaat binnen vijfhonderd meter bij jou vandaan is, maar nog niet op alle plekken in Nederland hangt dit onmisbare middel.
Heleen Lameijer (35) is de bekendste Spoedeisende hulp-arts van ons land. Met haar reanimatiecursus op Instagram was ze landelijk nieuws. Maar daarmee stopte haar missie om iedereen te leren reanimeren niet. “Het is zo belangrijk; juist de eerste vijf minuten na een hartstilstand zijn cruciaal om het te overleven.” In het maartnummer van Gezondnu lees je meer over de missie van Heleen.
Wat is een AED?
Hulp verlenen tijdens een hartstilstand doe je door te reanimeren en/of een AED te gebruiken. Het groene kastje met daarin de AED zie je her en der hangen, maar wat is een AED ook alweer? De afkorting staat voor ‘Automatische Externe Defibrillator’. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartaanval krijgt. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Iedereen mag een AED gebruiken, maar de Hartstichting raadt wel aan om alsnog een reanimatiecursus te volgen.
Overlevingskans gestegen
Op 1775 plekken na, heeft Nederland een dekkend AED-netwerk. Dit betekent dat bijna overal binnen vijfhonderd meter een apparaat beschikbaar is. Om helemaal dekkend te zijn, moeten er dus nog wel meer levensreddende middelen worden opgehangen. Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans.
”Door de toename van het aantal AED’s en burgerhulpverleners is de kans op overleving van een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen”, zegt de Hartstichting. ”In de jaren ’90 was de overleving nog 9 procent, op dit moment is dat bijna 25 procent. Bij 50 procent van de oproepen is het een burgerhulpverlener die de AED als eerste aansluit bij het slachtoffer.”
Meer AED’s in Nederland
De Hartstichting en HartslagNu hebben in kaart gebracht waar de laatste AED-loze zones zich bevinden. Op deze kaart check je waar nog veel AED’s nodig zijn. De rode cirkels geven aan dat in deze buurten nog geen AED’s (dag en nacht) bereikbaar zijn of aangemeld staan bij het reanimatie oproepsysteem.
Hangt er in jouw buurt nog geen AED? Check de website van de Hartstichting hoe je dit apparaat aanschaft.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.