Weinig mensen weten dat het binnenklimaat van je neus rechtstreeks in verband staat met het klimaat in je huis. En dit staat weer rechtstreeks in verbinding met hoe je je voelt. Verkouden? Geef de luchtvochtigheid in huis de schuld. Hoe zorg je voor een natte neus en verklein je de kans op een verkoudheid?
De neus is een geavanceerd orgaan. Naast dat het ervoor zorgt dat je kunt ruiken, filtert, bevochtigt en verwarmt het ook ingeademde lucht. De trilhaartjes filteren 95 procent van de verontreinigende deeltjes in de lucht, denk aan stof, virussen en bacteriën. Je neusslijmvlies is dus een eerste ‘muur’ tegen bacteriën en virussen. Heel belangrijk, want het helpt voorkomen dat je verkouden wordt.
Vijand van je neus: warme en droge lucht
Zodra het koud is, ontstaat in veel huizen een te warme en te droge lucht. Dit komt vaak door te weinig ventilatie en een loeiende verwarming. De slijmvliezen in je neus drogen hierdoor sneller uit. Uitgedroogde neusslijmvliezen kunnen het extra duwtje zijn waardoor je ziek wordt, omdat het virus makkelijker door het natuurlijke slijmvlies heen dringt. Een goede luchtvochtigheid in huis, houdt je neus nat en zorgt voor een sterke barrière tegen bacteriën en virussen.
Zo zorg je voor een natte neus
Met deze tips geef je je neus nattigheid:
- Ventileer goed: een goede ventilatie in huis betekent dat er continu – ja, 24/7 – roosters of raampjes openstaan. Alle ramen en deuren een half uur openzetten en dan weer dichtdoen is niet efficiënt. Deze gezonde lucht is binnen een half uur alweer verdwenen.
- Schaf een hydrometer aan: met een hydrometer kun je controleren of het binnenklimaat van je huis echt te droog is. Handig stokpaardje: de luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60 procent liggen. Een luchtbevochtiger maakt de lucht vochtiger en ook planten kunnen een steentje bijdragen. Vooral relatief nieuwe woningen, vanaf 1990, hebben een te lage luchtvochtigheid in huis.
- Overdrijf niet met de verwarming: zet niet te snel de verwarming aan. Beter voor de luchtvochtigheid en het milieu. De temperatuur in huis moet niet boven de 20 tot 21 graden komen. Zet ’s nachts de verwarming een stuk lager of zelfs uit. In de slaapkamer is 15 tot maximaal 20 graden de perfecte temperatuur.