Gek op vis? Dan hebben we goed nieuws. Uit Fins onderzoek blijkt dat visvetzuren in de voeding van zwangere vrouwen de kans op diabetes type 1 verkleint. Ook als vrouwen borstvoeding geven, heeft het eten van vette vis zin. Wat is het verband tussen vette vis en diabetes? En is vis de enige bron van omega-3-vetzuren?
Dat omega-3-vetzuren belangrijk zijn om diabetes type 1 te voorkomen, ontdekten de Finse onderzoekers na een langdurig onderzoek. Ze volgden bijna 7800 kinderen met een genetisch verhoogde kans op diabetes type 1 vanaf de geboorte. Het bloed van de kinderen werd geprikt en getest op de aanwezigheid van bepaalde antistoffen.
Een sterk afweersysteem
Van de 7800 kinderen kregen er 240 diabetes type 1. De onderzoekers vergeleken hun voedingsgegevens met de gegevens van de kinderen zonder suikerziekte. Hieruit bleek dat kinderen met een hoog gehalte omega-3-vetzuren in het bloed een kleinere kans hebben op diabetes type 1. Volgens de onderzoekers bevorderen de omega-3-vetzuren uit vis (EPA of DHA) een goede ontwikkeling van het afweersysteem van kinderen. Omega-6-vetzuren hebben juist een negatief effect op de ontwikkeling van het afweersysteem. Deze vetzuren vind je in producten waarin zonnebloemolie is verwerkt, zoals halvarines.
Goede bronnen van omega-3-vetzuren
Ook als je niet zwanger bent, is het belangrijk dat je genoeg omega-3-vetzuren binnenkrijgt. De visvetzuren EPA en DHA verkleinen namelijk de kans op sterfte aan hart- en vaatziekten. Deze vetzuren vind je vooral in, je raadt het al, vis. Vette koudwatervis is een goede bron, zoals haring, makreel, sardientjes en tonijn. Witte vis bevat ook visvetzuren, maar een stuk minder dan de vette vissoorten.
Vissen maken deze vetzuren niet zelf aan, maar halen het uit algen. Tegenwoordig kunnen de visvetzuren ook direct uit algen gehaald worden. Dit wordt gebruikt in supplementen en als toevoeging aan voedingsmiddelen, zoals margarine. Geen visliefhebber? Zet dan regelmatig zeewier op het menu of gebruik een visoliecapsule met EPA en DHA.
Lees ook het artikel ‘Hoe komt een vis aan zijn gezonde vetten’ »