Met warm weer gaan we een stuk fietsen, inclusief picknick. En op vakantie proeven we graag de delicatessen van het land. Maar houd jij er rekening mee dat je in de zomer sneller ziek wordt door het eten van sommige voedingsmiddelen? Alles over restjes, barbecueën en de koelbox.
Elk jaar worden zo’n 700.000 mensen ziek door het eten van besmet voedsel, met als gevolg een voedselvergiftiging. In de zomer zijn voedingsmiddelen extra gevoelig voor bacteriën. Bacteriën vinden vliegensvlug hun weg in die lekkere meloen of dat stukje vlees. Gevolg: buikpijn, overgeven. Voorkom dat met dit handige lijstje: welk zomers eten kan gevaarlijk zijn? En op welke eettaferelen moet je nog meer letten in het buitenland?
5 keer oppassen geblazen
Vlees » Onvoldoende verhit vlees is een gevaar voor bacteriën. Je kunt beter kiezen voor een stuk vlees dat afkomstig is van één koe; de kans dat het stuk vlees is besmet, is dan kleiner. Zorg ervoor dat het vlees een inwendige temperatuur heeft van 160 graden.
Kiemen » Taugé, broccolikiemen, alfalfa. In de zomer zijn het fijne verfrissers op een sandwich of in een wrap. Maar pas op: zaden hebben warmte nodig om te groeien, net als bacteriën. Toch kiemen gebruiken? Giet er dan een sausje overheen.
Meloen » Op de buitenkant van de schil kunnen bacteriën ontstaan, ook in de koelkast. Zelfs als je de meloen eerst snijdt is het belangrijk om de meloen onder stromend water af te spoelen en even te schrobben. Bij het opensnijden van de meloen kunnen bacteriën zich namelijk verspreiden van buiten naar binnen.
Restjes » Ook in de zomer hoef je restjes niet meteen weg te gooien. Zet het voedsel na het eten wel zo snel mogelijk in een warme of juist koude omgeving (afhankelijk van het eten). Tel wel nog even hoeveel uur het ongeveer open en bloot heeft gestaan. Is dat vier uur of meer? Gooi het dan weg.
Zelfgemaakt ijs » Niets is lekkerder dan zelfgemaakt ijs, toch? Dat is ook zo, maar let er wel op dat je geen rauwe eieren gebruikt. Kook ze eerst, dan gaan de bacteriën dood.
BBQ in de zomer
Zodra de zon gaat schijnen, komt iedereen massaal naar buiten. Mét vlees voor op de barbecue. Let er wel op dat je niet het rauwe en gebakken vlees met dezelfde tang aanraakt. En was ook je handen na het aanraken van ongebakken stukken. Zin om te barbecueën, maar geen zin in vlees? Lees hier drie verrassende recepten voor op de barbecue.
Voorzichtig in het buitenland
- Behalve voedingsmiddelen die in de zomer gevoeliger zijn voor bacteriën, is er nog meer waar je rekening mee moet houden als je op vakantie gaat.
- In diverse landen is water uit de kraan niet schoon. Twijfel je? Koop dan voor de zekerheid flessenwater of kook het water eerst.
- Fruit dat is aangesneden vormt een bron voor bacteriën. Plus: je weet niet onder welke omstandigheden het is klaargemaakt. Hetzelfde geldt voor salades.
- Restjes kun je prima de volgende dag nog eten, maar bewaar het niet in een koelbox. Die is daarvoor niet geschikt en al helemaal niet tijdens warme zomerdagen.
- Aangekomen op je vakantieadres of terug van vakantie? Vergeet niet om de kraan eerst te laten lopen voordat je drinkt. Zo voorkom je besmetting met legionella, je weet namelijk nooit hoe lang het water al in de leiding zit. Als je geen water wilt verspillen, kun je meteen een gieter vullen.