Een frisse nacht of gespannen spieren? Dan kan een warme kruik een fijne uitkomst zijn. Maar let goed op, want een ongeluk met brandwonden zit in een klein hoekje. Om vervelende ongelukken te voorkomen is het belangrijk om te weten hoe je zo’n hulpmiddel veilig en verstandig gebruikt. Wij delen 7 onmisbare tips met je.
Een kruik is een ideale manier om je bed mee op te warmen of menstruatiepijn te verlichten. Ook voor baby’tjes kunnen kruiken handig zijn, omdat zij hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen.
Zo gebruik je een kruik
Maar het gebruik van een kruik gaat niet zonder gevaren. In het brandwondencentrum komen namelijk regelmatig slachtoffers met ernstige brandwonden binnen, veroorzaakt door een lekkende of gescheurde kruik. Er bestaan verschillende varianten, denk aan een heetwaterkruik van kunststof of metaal, een pittenkruik of een elektrisch oplaadbaar exemplaar. De volgende adviezen gelden voor alle soorten:
1. Check check dubbel check
Voordat je de kruik gebruikt, check ‘m dan goed. Controleer op scheuren, lekken of andere schade. Als ie beschadigd is of tekenen van slijtage vertoont, gebruik deze dan niet meer. Een kapotte kruik kan lekken of zelfs barsten, wat tot ernstige verwondingen kan leiden.
2. Gebruik warm in plaats van kokend heet water
Hoe warmer, hoe beter, zou je denken. Maar nee.. vul het nooit met kokend water. Het kan de kruik beschadigen en zelfs brandwonden veroorzaken. Zorg er dus voor dat het water warm is, maar niet gloeiend heet.
3. Niet overvullen
Vul de kruik niet helemaal tot aan de rand om lekken te voorkomen. Laat wat ruimte over voor uitzetting wanneer de inhoud opwarmt.
4. Controleer de temperatuur
Voordat je de kruik gebruikt, controleer altijd de temperatuur door voorzichtig met je hand op de buitenkant te voelen. De kruik mag warm aanvoelen, maar niet heet genoeg zijn om te verbranden.
5. Vermijd direct contact met de huid
Om direct contact met de hete kruik te vermijden, gebruik je een speciale kruikhoes. Dit beschermt je tegen de hitte en het zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Direct contact kan nare brandwonden veroorzaken, vooral als je een gevoelige huid hebt.
6. Voorkom oververhitting
Laat de warmwaterkruik niet te lang op één plek liggen, vooral niet bij gebruik in een (baby)bed. Dit kan oververhitting en brandwonden veroorzaken. Verplaats de kruik regelmatig of verwijder hem als je je te warm begint te voelen.
7. Bijvullen? Eerst afkoelen
Laat de kruik volledig afkoelen voordat je hem opnieuw vult met water. Dit voorkomt dat de kruik barst door het plotselinge temperatuurverschil.
Ook interessant: Help, je giet per ongeluk kokend hete thee over je schoot! Brandwonden ontstaan in een mum van tijd, dus er is geen tijd te verliezen, maar trek je nou wel of juist niet je kleren uit bij brandwonden? Een brandwondenarts geeft antwoord op deze prangende vraag.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.