Nu het buiten heel lang licht is, lijkt het of inslapen steeds lastiger wordt. Lijkt dat maar zo? Nee! Door de lange zomeravonden start de aanmaak van melatonine ook later. Je voelt je minder snel slaperig en slaapt slechter in. Maar die wekker … die gaat de volgende ochtend net zo vroeg. Hoe zit het met melatonine in de zomer? En is het verstandig om een beetje extra te halen uit een potje?
Leuk hoor die voetbalwedstrijden, barbecues en eindeloze zomeravonden. Maar de nachten worden zo kort. Zeker als je sowieso al een slechte slaper bent, zul je merken dat al dat daglicht niet goed is voor je nachtrust. Melatonine speelt een hoofdrol in dit lichaamsproces.
Wat is melatonine?
Melatonine wordt ook wel ‘het hormoon van de nacht’ genoemd’. De pijnappelklier, een kleine klier aan de achterkant van de hersenen, maakt melatonine aan en geeft dit af aan het bloed. Overdag is dit niets of heel weinig, maar als het donker wordt stijgt de spiegel. Onder andere door het vrijkomen van melatonine daalt je lichaamstemperatuur, terwijl de temperatuur van de huid een beetje stijgt. Hierdoor word je slaperig.
Melatonine en de biologische klok
De melatonineproductie wordt geregeld door de biologische klok. Het regelt dus in de hersenen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Melatonine maakt daarom het inslapen eenvoudiger en verbetert de kwaliteit van het slapen. Alleen als het lang licht is, wordt er minder van dit hormoon aangemaakt. Hierdoor is inslapen een stuk lastiger! Extra melatonine nemen kan dan een aanrader zijn.
In een supplement
Onderzoek lijkt aan te geven dat melatonine als supplement helpt om sneller in slaap te vallen en een regelmatig slaap/waak-ritme te herstellen. Het is als supplement veilig – er zijn geen bijwerkingen of complicaties bekend.
Melatonine werkt niet als een regulier slaapmiddel dat je op elk willekeurig moment op de dag kunt innemen en waarvan je direct slaperig wordt. “Bij het gebruik van dit hormoon uit een potje is vooral de timing erg belangrijk. Als je het te laat, dus vlak voor het slapen, of op onregelmatige tijden, inneemt, verschuif je je slaapritme en val je uiteindelijk nog moeilijker in slaap”, aldus Hans Hamburger, neuroloog, hoofd van het Amsterdam WaakSlaapCentrum van het Slotervaartziekenhuis en Boerhaave Medisch Centrum eerder in Gezondnu. Wat betreft inname wordt geadviseerd het elke avond op hetzelfde tijdstip in te nemen, twee uur voor het slapen gaan.
Ban licht uit je slaapkamer
Gebruik de kracht van de nacht ook in je huis! Zorg dat het donker is in je slaapkamer. Als het buiten of in de kamer donker is, wordt er geleidelijk meer melatonine aangemaakt. Slechte slapers doen er dus goed aan goede gordijnen te nemen.
Ban ook ander licht uit. Wanneer je voor het slapen nog op je iPad, telefoon of laptop kijkt, is de kans groot dat je later inslaapt. Het blauwe licht van het beeldscherm heeft namelijk invloed op de slaapkern in het brein, waardoor je bioritme wordt aangetast. De aanmaak van melatonine wordt namelijk sterk onderdrukt door het licht uit je beeldscherm.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.