Koenjit, kurkuma of geelwortel – het zijn drie namen voor hetzelfde specerij. Deze wortel is een bekende smaakmaker in de Aziatische keuken en steeds geliefder onder wetenschappers, artsen en biochemici. Maar wat maakt kurkuma zo gezond? En hoe maak je optimaal gebruik van de gezonde krachten?
Kurkuma komt van de plant Curcuma Longa, een plant die groeit in Zuidoost-Azië. Deze plant is verwant aan gember. Het zijn bijzonder mooie planten; hun bloemenpluimen zijn paars. Sinds de oudheid wordt kurkuma al gebruikt in Europa. Via de specerijenkaravaans werden de wortels meegenomen en vermalen tot poeder.
Sterk antioxidant
Curcumine is het extract van geelwortel, de wortel van de kurkumaplant. Het is een sterke kleurstof en antioxidant. Kerrie, mosterd en piccalilly hebben daar hun gele kleur aan te danken en het mag als E100 toegevoegd worden aan voedsel. Maar kurkuma zorgt niet alleen voor carnaval op je bord. Sinds de mensenheugenis wordt curcumine gebruikt om zijn werking. In Aziatische landen is kurkuma zeer geliefd als specerij en ook in het westen staat het de laatste jaren volop in de belangstelling als antioxidant.
Kurkuma supplement van het jaar 2019
Op de Nationale Gezondheidsbeurs werd kurkuma uitgeroepen tot supplement van het jaar 2019. Omdat de opname van dit specerij uit voeding laag is, wordt het veel als supplement verkocht. Op tweede plek eindigde vitamine D (winnaar 2017), gevolgd door magnesium (winnaar 2018), visolie en multivitamine.
Iedere dag een snufje
Kris Verburgh, schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’, adviseert om iedere dag kurkuma toe te voegen aan je eten. Hoe doe je dat? Vermeng een kwart theelepel kurkumapoeder met een halve theelepel olijfolie en voeg er zwarte peper aan toe. Gebruik dit mengsel om groente en soep op smaak te brengen of als basis voor een dressing over een salade. Kurkuma combineren met zwarte peper is niet alleen lekker, het zorgt ervoor dat de curcumine beter wordt opgenomen.
Specerij voor koukleumen
Sommige kruiden en specerijen hebben een verwarmend effect. Kurkuma is er daar één van. Net zoals zwarte peper, kaneel, kruidnagel, mierikswortel en duizendblad. Voeg ze toe aan je kop thee, soep of stamppot.
Recept: golden milk
Golden milk is een warm, kruidig drankje dat veel in India wordt gedronken. Het smaakt naar de winter en zit vol met antioxidanten. Voor één kop heb je nodig:
-
- 200 ml amandelmelk
- Snuf zwarte peper
- Halve theelepel kurkuma
- 1 cm gember in plakjes
- 1 kaneelstokje
- 2 gekneusde kardemompeulen
- Een lepel honing
Zo maak je het: plet de kardemom met een vijzel en doe de amandelmelk samen met de specerijen en honing in een steelpan. Laat het langzaam warm worden. Zeef het en giet het in een grote mok.
Wil je meer weten over het supplement van het jaar? Kijk dan hier.