Luisteren naar muziek is goed als je herstelt van een hartziekte. Het maakt niet uit welke muziek het is: zowel popmuziek als klassiek werken in je voordeel, als het maar je lievelingsmuziek is.
Professor Marina Deljanin Ilic, werkzaam in Servië, ontdekte dit effect bij mensen met een coronaire hartziekte, zoals acuut hartinfarct en angina pectoris. Ilic presenteerde haar onderzoek tijdens het Europese cardiologiecongres in Amsterdam.
Waarom muziek goed is voor het hart
Muziek is zo goed omdat de zogenaamde endotheelcellen in je lichaam worden gestimuleerd. Deze cellen zijn essentieel voor een goed werkend hart. Ze vormen een dunne laag aan de binnenkant van de bloedvaten. Als laagje voorkomen ze dat giftige stoffen uit het bloed kunnen doordringen in de wanden van het bloedvat, zodat die stoffen geen schade kunnen aanrichten. Bij slecht functionerende endotheelcellen kunnen die giftige stoffen wel doordringen, die uiteindelijk voor plaqueafzettingen en aderverkalking kunnen veroorzaken. Scheurt zo’n plaque, dan resulteert dat vaak in een dodelijke bloedprop.
Bewegen op muziek goed voor hartaandoening
Een combinatie van muziek en fysieke activiteit vertoont volgens Deljanin Ilic de beste resultaten (goed nieuws dus voor hardlopers met een koptelefoon!). De gunstige effecten zijn waarschijnlijk gevolg van endorfine en endorfine-achtige stoffen die door de hersenen worden aangemaakt als we naar muziek luisteren die we mooi vinden. De professor is er daarom van overtuigd dat het luisteren naar favoriete muziek, op zichzelf of in combinatie met een fysieke activiteit, een goede aanvulling kan zijn voor mensen met een hartaandoening die revalideren.
Met muziek beter hardlopen
Eerder bleek al dat muziek een positief effect heeft op de prestaties van hardlopers. Bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink van de VU ontdekte dat met een stabiel geluidsritme de cadans van renners regelmatiger wordt en zij daarmee efficiënter lopen. Roerdink: “Een mooi voorbeeld van hoe muziek kan motiveren is atleet Haile Gebrselassie die in 1998 een wereldrecord rende op de 2.000 meter. Tijdens zijn run knalde de snelle beat van Scatman door het stadion. Harde muziek met een opzwepend tempo en inspirerende tekst werkt als doping voor het brein: het arousalniveau stijgt (‘moraal’) en signalen van vermoeidheid en pijn worden minder negatief ervaren. Daardoor kan een zwaardere inspanning geleverd worden. Maar ook de beat in de muziek speelt een belangrijke rol. Haile vertelde dat de beat van Scatman hem hielp om zijn cadans vast te houden.”